Cultuur

Deze 10 lessen moeten alle bedrijven leren van de Sony-hack

Opdracht van de baas: start je pc niet op en log niet in op het wifi-netwerk. Die mededeling zagen alle medewerkers van Sony Pictures afgelopen week toen hun bedrijf het slachtoffer werd van een ongelofelijke hack.

Alle computers van de filmmaatschappij waren bevroren, bestanden verdwenen spontaan van de harde schijf, privé-gegevens van duizenden Sony-medewerkers lagen op straat. Films die niet nog niet in de bioscoop te zien waren lekten uit naar illegale ruilnetwerken.

Sony-pocalypse

De Sony-pocalypse – zoals deze hack gedoopt is – klinkt even onwaarschijnlijk als het script van Fury, een andere Sony-film die uitlekte. Daarin houdt Brad Pitt in zijn manke tank een compleet peloton Duitse soldaten tegen. Zo voerde je oorlog in 1945, anno 2014 gaat het met computers. Afgelopen jaar waren 4.400 bedrijven het slachtoffer van gerichte aanvallen, meer dan twee keer zoveel als in 2013, meldde Kaspersky Lab.

De cyberaanval op Sony wordt toegeschreven aan Noord-Korea. Het land zou wraak wil nemen omdat de Sony-comedy The Interview, met Seth Rogen en James Franco in de hoofdrol, de spot drijft met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Twee journalisten hebben een interview met de dictator en moeten Kim Jong-un vermoorden. “Take him out”, zegt de CIA-agente. Antwoord: “For drinks or to dinner?”

Gevoel voor humor

Noch Noord-Korea, noch de Geweldige Leider staat bekend om zijn gevoel voor humor. De hackers gebruikten dezelfde technieken als de aanval op Zuid-Koreaanse banken in 2013. Noord-Korea ontkent betrokkenheid en suggereert dat anderen verantwoordelijk zijn voor ‘deze rechtvaardige daad’. De hackmethode lijkt zo geavanceerd dat geen enkel bedrijf de aanval af had kunnen slaan.

Of doen hackers zich voor als Noord-Koreanen? Lees ook:  Waarom Noord-Korea waarschijnlijk niks met de Sony-hack te maken heeft

Was Sony kansloos? Daar valt, zo blijkt uit reacties van personeel en beveiligingsbedrijven, wel iets op af te dingen. Hier zijn hun dringende tips:

1. Denk na

Sony-personeel bewaarde lijsten met wachtwoorden in een directory met de naam ‘Passwords’. Veel makkelijker kun je het inbrekers niet maken.

2. Houd overzicht

Gevoelige informatie was op veel verschillende plekken in het Sony-netwerk te vinden. Zo stonden duizenden social security-nummers in documenten waar ze niet nodig waren.

3. Houd je netwerk in de gaten

Er werd bij Sony Pictures 25 gigabyte aan gevoelige data gestolen, latere berichten meldden dat er 100 terabyte aan data weglekte. Zoveel gegevens mogen niet ongezien het pand verlaten - blijkbaar deugde de netwerk monitoring niet.

Twitter avatar jim_oglesby James Oglesby Still not sure how 36GB of data can be stolen without anyone noticing, that’s a lot of data for even the biggest of networks. #Sonypocalypse

4. Wees streng met accounts

Sony houdt rekening met een inside job. Bedrijven springen vaak slordig om met accounts van gebruikers; zeker als het gaat om (boze) oud-medewerkers of inhuurkrachten.

5. Train personeel

Geef bijvoorbeeld een cursus geen-links-of-usb-sticks-aannemen-van-vreemde-mannen.

6. Een wachtwoord is onvoldoende

Laat medewerkers met dubbele authenticatie inloggen.

7. Investeer

Neem mensen aan die gespecialiseerd zijn in informatiebeveiliging. Dat is een ander vak dan de systeembeheerder die helpt je mailproblemen op te lossen. Huur betrouwbare hackers in om je systemen te testen.

8. Blijf up to date

Zo was Google in 2010 slachtoffer van Chinese hackers die een kwetsbaarheid vonden in een oude versie van Internet Explorer.

9. Leer van vorige hacks

Sony’s PlayStation netwerk werd in 2011 gekraakt, 77 miljoen credit cards lekten uit. De schade toen: 170 miljoen dollar. De schade nu: niet te overzien.

10. Maak nooit meer een komedie over Noord-Korea