‘China kan JSF neerhalen’

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De JSF? China’s nieuwste straaljager schiet hem zo uit de lucht. Dat beweert althans Lin Zuoming, directeur van de Aviation Industry Corp of China (Avic). Zijn bedrijf ontwikkelt de J-31 straaljager.

“Als die de lucht in gaat, kan hij absoluut de F-35 neerhalen”, zei Lin op de nationale tv-zender CCTV. “Dat is zeker.” De F-35 is de officiële naam voor de Joint Strike Fighter.

Lin benadrukte, schrijft de South China Morning Post, hoe graag het land wil concurreren met de Verenigde Staten in nieuwe markten. Bij voorkeur concurreert China in landen waar de VS geen militair materieel verkopen of waar ze de duurdere F-35 niet kunnen betalen.

“Jonge luchtmachten die de F-35 niet kunnen veroorloven, kunnen zichzelf niet verder ontwikkelen. Wij geloven niet dat de situatie zo moet zijn”, zei Lin. “De wereld moet in balans zijn. Goede dingen moeten niet altijd naar één kant geschoven worden.”

China presenteerde het tweemotorige gevechtsvliegtuig op de Zhuhai luchtshow, vorige maand. Niet geheel toevallig was president Obama op dat moment in China.

Citigroup verkoop Japanse tak

Een grote bankovername in Japan. Sumitomo Mitsui maakt volgens de Japan Times vandaag de overname bekend van de consumententak van Citibank Japan Ltd. Eerder was al bekend geworden dat vijf banken, waaronder Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., geïnteresseerd waren in een overname.

Sumitomo Mitsui betaalt 330 miljoen dollar voor Citibank’s Japanse consumentenbank. Alle werknemers, winkels en bankrekeningen in Japan zullen overgaan naar Sumitomo Mitsui. Volgens bronnen van de Japan Times wordt er nog gesproken over de creditcard-afdeling.

Citibank Japan heeft 1.800 mensen in dienst en 32 bankfilialen door het hele land. De Amerikaanse bank opende het eerste Japanse filiaal in Yokohama in 1902, en het tweede in Tokyo in 1923.

Op dit moment zet Citigroup over de hele wereld zijn consumentenbanken in de verkoop. De bank wil zich meer gaan bezig houden met snelgroeiende markten.

Hyundai weer in finale autoprijs

Het is een verkiezing voor de Noord-Amerikaanse Auto van het Jaar, maar de Koreaanse Hyundai Genesis staat toch op de lijst met finalisten. Dat meldt het Koreaanse persbureau Yonhap. Twee andere auto’s die in aanmerking komen voor de prijs zijn de Ford Mustang en Volkswagen GTI. Op de longlist stonden 28 auto’s; eind september waren er al 10 geselecteerd.

De nieuwe Genesis kwam eind 2013 in Zuid-Korea op de markt en stond vanaf begin dit jaar ook in Amerikaanse showrooms. De auto is een stuk goedkoper dan andere luxe auto’s. Er zijn er inmiddels 27.069 van verkocht in de VS.

Het is niet de eerste keer dat Hyundai meedingt naar de titel. In 2009 werd het oudere broertje van de Genesis de eerste Noord-Amerikaanse Auto van het Jaar. In 2011 werd de Sonata tweede, en een jaar later won de Electra de titel.

    • Eefje Rammeloo