Cashen met kernenergie, kan dat?

Een heugelijke dag voor liefhebbers van kernenergie. China General Nuclear (CGN) Power (het grootste Chinese nucleaire bedrijf) gaat naar de beurs in Hong Kong. Naar verwachting wordt ruim 3 miljard dollar opgehaald en dat maakt het er de grootste beursgang van het jaar.

Update 10:06 uur. De aandelen van CGN Power zijn op de eerste handelsdag met 24 procent gestegen.

Loont beleggen in kernenergie? Wat zijn de toekomstverwachtingen? Een antwoord aan de hand van vijf bedrijven en fondsen.

Nuclear Energy Index Fund

De makkelijkste manier om te beleggen is via een indexfonds dat aandelen bezit van uiteenlopende bedrijven op de kernenergiemarkt. Neem het S&P Global Nuclear Energy Index Fund (NUCL) of PowerShares Global Nuclear Energy Portfolio (PKN).

Klein probleempje: beide bestaan niet meer. Ze werden opgericht in 2008 toen beleggers enthousiast waren over kernenergie, maar zijn opgeheven.

Areva

Beleggers in kernenergie hebben namelijk niet de beste jaren achter de rug. Dat hangt voor een groot deel samen met de ramp met de kerncentrale in Fukushima in maart 2011. Dat Duitsland vervolgens besloot om op termijn te stoppen met het gebruik van kernenergie, was ook niet heel bevorderlijk voor het beurssentiment.

Dé kernmacht van Europa is Frankrijk. Het telt 58 kerncentrales en is voor 73 procent van de electriciteitsvoorziening afhankelijk van kernenergie. Daardoor kent de republiek ook een grote nucleaire industrie.

Neem het bedrijf Areva dat jaarlijks voor zo’n 6 miljard euro aan kerncentralekennis exporteert. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Areva betrokken bij de bouw en het onderhoud van 360 van ‘s werelds 440 kerncentrales. Fukushima en de nasleep zijn duidelijk terug te zien in de koers.

Uranium Resources

Kernenergie heeft dus betere tijden gekend. Dat heeft ook te maken met de opkomst van schaliegas in de VS waardoor de bouw van kerncentrales stokt.

Een extreem probleemgeval is de Amerikaanse uraniumdelver Uranium Resources. Sinds 2009 heeft het geen kilo uranium meer gedolven.

Het kwam al voor Fukushima in de problemen vanwege een uraniumoverschot op de markt, legt ingenieur en investeerder Michael Carter uit in een analyse op beleggerssite Seeking Alpha.

Volgens Carter was er vanaf 2005 enkele jaren een sterk geloof in een ‘nucleaire renaissance’ waardoor iedereen uranium insloeg en de prijs drie keer hoger lag dan vandaag. Maar toen bleef de renaissance uit.

Ondanks het feit dat Uranium Resources sinds 2009 geen omzet boekte, presteert het dit jaar zowaar beter dan steenkolenboer Peabody en niet heel veel slechter dan oliereus Chevron.

China General Nuclear Power

Afgeschreven is kernenergie namelijk zeker niet. En misschien dat China General Nuclear Power vandaag met de beursgang wel een nieuwe fase inluidt. Voor het eerst sinds 1996 gaat er namelijk weer een kerncentrale-exploitant naar de beurs.

Ondanks de opmars van ‘groene’ zonne- en windenergie is de potentie voor de relatief schone kernenergie enorm, zeker in het door kolensmog vervuilde China. Volgens de World Nuclear Association staan de meeste geplande kerncentrales op een kaart met Chinese tekens, maar groeit ook in andere landen het aantal aanzienlijk.

Uraniumprijs

Al die nieuwe centrales werken nu al door op de toekomstige uraniumprijs, blijkt uit de handel in termijncontracten. Mogelijk maken de koersen van kernenergiebedrijven straks een zelfde beweging.

    • Camil Driessen