Boyhood, dé film van 2014. Hoe werd hij gemaakt?

Ellar Coltrane speelt de hoofdrol in 'Boyhood'. Foto EPA

Het is dé film van 2014. Boyhood. De opnamen duurden twaalf jaar. We zien de zesjarige Mason opgroeien tot een 18-jarige student. De film is tof, en deze making of in tien minuten is ook de moeite waard.

Regisseur Richard Linklater begon in 2002 met filmen en nam tot 2013 elk jaar een paar scènes op. Het resultaat: een fabelachtige film, bejubeld door pers en critici.

Boyhood werd eerder deze week de grote winnaar bij de toekenning van de jaarprijzen van de filmjournalisten in Los Angeles. De film won de award voor beste film, regisseur Richard Linklater werd bekroond en hoofdrolspeelster Patricia Arquette kreeg het beeldje voor beste actrice. Ook op de New York Film Critics Circle Awards was Boyhood de grote winnaar.

Veel Nederlandse kranten gaven de film vijf ballen (recensieoverzicht), zo ook NRC.

Onze recensent André Waardenburg:

Het zeer vloeiende Boyhood is zeker niet zonder drama, zoals de alcoholische uitbarsting van Masons stiefvader en een emotionele scène waarin moeder Olivia even breekt, maar het gaat erom wat zo’n dramatisch moment met de hoofdpersonen doet. Laat het sporen na? Of verdwijnt het uit het geheugen, uitgewist door de tijd? Het levert een in alle opzichten unieke ervaring op, met vele memorabele scènes en mooie inzichten, zoals het idee dat niet jij het bent die het moment grijpt, maar het moment jou.

Tijd en het verglijden ervan vormen niet alleen de essentie van film maar ook van het menselijk bestaan in het algemeen. In Boyhood vallen beide samen, en wordt het leven betrapt.

Lees hier de volledige NRC-recensie.

    • Marije Willems