Een psycholoog die de krant leest

Kuifje en zijn vrienden lopen meestal naar rechts. Als ze zich naar links bewegen is er iets misgegaan. Kuifje wordt bijvoorbeeld van rechts naar links uit een hooiberg gered na een vliegtuigongeluk.

Dat schreef Willem Albert Wagenaar (1941-2011), de bekende geheugen-, fouten- en rechtspsycholoog en toverlantaarnverzamelaar, in 1981 in deze krant, na uitvoerig tellen. Het is nog steeds leuk om te lezen. Wagenaar had zelf al het plan om zijn stukjes eens te bundelen; na zijn dood zette zijn vrouw dat door. Het resulterende boekje Eenvoudige dingen die we nooit zullen leren is een hernieuwde kennismaking met Wagenaars heldere geest.

Of de stukjes achterhaald zijn? Nou, neem dit onderwerp: de vraag of jongens of meisjes aangeboren beter in wiskunde zijn is niet te beantwoorden, schreef Wagenaar al in 1981. Je kunt kinderen niet opvoeden zonder dat ze weten dat ze jongens of meisjes zijn, dus het is niet te onderzoeken. In de wiskunde, schrijft Wagenaar, zou onderzoek naar deze vraag met die constatering stoppen. Maar psychologen gaan zinloos door.

    • Ellen de Bruin