Onduidelijkheid over licentie Astana na Ferrari-beschuldigingen

De UCI heeft de beslissing over de Pro tour-licentie van wielerploeg Astana uitgesteld na de nieuwe dopingbeschuldigingen aan het adres van teammanager Alexandre Vinokourov. Dat heeft preses Brian Cookson vandaag gezegd tegen Velo News.

De Astana-wielerploeg in 2010.
De Astana-wielerploeg in 2010. Foto ANP / Vincent Jannink

Beslist wielerbond UCI nu wel of niet vandaag over de Pro tour-licentie van wielerploeg Astana, na de nieuwe dopingbeschuldigingen aan het adres van teammanager Alexandre Vinokourov? Voorzitter Brian Cookson zei eerder vandaag tegen Velo News dat de beslissing is uitgesteld. Een woordvoerder van de UCI heeft nu gezegd dat er toch vanavond nog een beslissing volgt.

Wielerjournalist Thijs Zonneveld van het AD twitterde zojuist:

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Volgens woordvoerder van de UCl komt er vanavond wel degelijk een beslissing over licentie Astana.

38 namen

Eerder vandaag bracht de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport 38 namen van wielrenners naar buiten die volgens de krant klant zijn geweest van dopingdokter Michele Ferrari, onder wie Vinokourov. Gazzetta citeert uit een 550 pagina’s tellend rapport dat is opgesteld door de Italiaanse justitie en afgelopen weekend werd overgedragen aan het Italiaans Olympisch Comité (CONI).

Cookson zou volgens Velo News gezegd hebben dat de UCI de extra feiten wil meenemen in de uiteindelijke beslissing over of Astana volgend seizoen mag uitkomen in de hoogste divisie van het wielrennen. De licentie van Astana staat op de tocht na de recente dopinggevallen bij Astana en bij de opleidingsploeg van het Kazachstaanse team. Het onderzoek van de licentiecommissie van de wielrenbond was al afgerond, maar zal dus mogelijk worden heropend. Cookson:

“We zullen een beslissing nemen na een eerlijk onderzoek. De beschuldigingen zijn nieuw en zeer ernstig”.

Bij Astana staan de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom onder contract. De laatste reed afgelopen seizoen voor Belkin en won de vijfde ‘keienetappe’ in de Ronde van Frankrijk.

    • Eva Smal