Astana krijgt tóch licentie voor UCI World Tour - onder voorwaarden

De Astana-ploeg in de Tour de France van 2014. Volgend jaar mag de ploeg gewoon weer mee doen, ondanks een aantal dopinggevallen. Foto EPA / Kim Ludbrook

Wielerploeg Astana rijdt volgend jaar, ondanks de recente dopingevallen, gewoon op het hoogste niveau wedstrijden. De ploeg heeft een licentie gekregen voor de World Tour, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Dat heeft de internationale wielerbond UCI vandaag bekendgemaakt.

De licentiecommissie deed onderzoek naar de licentie van Astana na de recente dopinggevallen bij Astana en de opleidingsploeg van het Kazachstaanse team. Naar aanleiding daarvan werden de volgende voorwaarden gesteld:

  • De Astana-ploeg moet worden gecontroleerd door het Instituut voor Sportwetenschap van de Universiteit van Lausanne (ISSUL). Dat instituut is volgens de UCI onafhankelijk en gespecialiseerd op dit gebied. Onderzocht moet worden of het management van de ploeg verantwoordelijk is voor de dopinggevallen. Ook moet het ISSUL kijken naar de structuur van de ploeg, of daarmee wel “de hoogste ethische standaard” kan worden aangehouden.
  • Astana moet dit jaar al gaan voldoen aan strengere eisen die voor de overige ploegen in 2017 pas verplicht worden. Dat betekent dat de ploeg aan tien nieuwe regels moet voldoen, die ervoor moeten zorgen dat wielrenners niet overbelast raken en dat de trainingsmethoden op orde zijn.

De Kazachstaanse ploeg bracht het nieuws eerst zelf naar buiten, zonder de voorwaarden te noemen. De ploeg verklaarde “blij en trots” te zijn op de toekenning door de licentiecommissie van de UCI. Op Twitter wordt een foto getoond van Vincenzo Nibali, de winnaar van de laatste editie van de Tour de France, de belangrijkste wedstrijd van de World Tour van de UCI:

Twitter avatar AstanaTeam Astana Pro Team Astana Pro Team has received a 2015 UCI World Tour license - http://t.co/imJQDzseY4

Ferrari

Eerder op de dag had UCI-voorzitter Brian Cookson nog de suggestie gedaan dat de licentiecommissie langer de tijd zou nemen voor de beslissing, na de onthullingen van de Italiaanse krant Gazetta dello Sport. De krant kwam vandaag met 38 namen van sporters die klanten zouden zijn geweest van dopingdokter Michele Ferrari, onder wie de huidige teambaas van Astana Alexandre Vinokourov.

Bij Astana staan de Nederlanders Lieuwe Westra en Lars Boom onder contract. De laatste reed afgelopen seizoen voor Belkin en won de vijfde ‘keienetappe’ in de Ronde van Frankrijk.