Alan Rusbridger stopt in 2015 als hoofdredacteur van The Guardian

Foto ANP / Andy Rain

Alan Rusbridger stopt volgend jaar zomer na twintig jaar als hoofdredacteur bij The Guardian. Dat heeft de krant vandaag bekendgemaakt. Rusbridger blijft wel betrokken bij de Guardian Media Group (GMG), de uitgever van de krant. Hij wordt bestuurslid van The Scott Trust, de eigenaar van GMG.

Rusbridger bracht het nieuws via Twitter als volgt naar buiten:

Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Announced tdy that I will succeed Liz Forgan as Scott Trust Chair in 2016. Great honour to be asked to take this role 1/3
Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Scott Trust founded to protect and safeguard Guardian. Important bastion of free speech & journalistic independence 2/3
Twitter avatar arusbridger alan rusbridger Will step down as editor in chief of the Guardian after 20 years next summer 3/3

Liz Forgan, op dit moment bestuurslid bij The Scott Trust, zegt over Rusbrdiger:

“Alan is de beste hoofdredacteur van zijn generatie. Hij heeft altijd de mogelijkheden van het digitale tijdperk volledig omarmd en zo The Guardian getransformeerd van een nationaal printproduct naar een internationale kwaliteitswebsite.”

Zware verliezen

Ondanks de lofzang gaat het financieel al sinds 2004 niet goed met de uitgeverij. Het afgelopen jaar draaiden The Guardian en The Observer een verlies van 30 miljoen pond. Alleen doordat de kranten in bezit zijn van een vermogende stichting zijn ze nog niet failliet. Die stichting (The Scott Trust) werd door de familie van de eerste eigenaar in 1936 opgericht om de onafhankelijkheid van The Guardian te garanderen.

In 2013 sprak (€) Engeland-correspondent Titia Ketelaar met Rusbridger. Over de verliezen schrijft ze:

Rusbridger wijst op de 77,9 miljoen unieke bezoekers per maand van de – voor het grootste deel gratis – website. Hij zegt: „Vorig jaar verdienden we meer dan 50 miljoen pond aan digitale advertenties. Volgend jaar is dat meer.” Hij doet het met zijn armen voor: „De lijnen gaan omhoog.”

Over vijf jaar moeten The Guardian en The Observer volledig digitaal zijn, zegt hij. Nu al werken de redacties eerst voor online, dan voor papier. Veel projecten van de krant – bijvoorbeeld de column over de Londense City van Joris Luyendijk – bestaan alleen online.

Hij maakt zich er ook geen zorgen over dat de websites van The Guardian gratis alle kopij weggeven. „We worden gelezen door bijna 80 miljoen bezoekers per maand. Dat is meer dan de drie, vier lezers per krant die we op het hoogtepunt in 2004 hadden. We zijn onmetelijk groter dan ooit.”

Digital-first en de NSA

In de afgelopen jaren leidde Rusbridger The Guardian naar het digitale tijdperk toe. Samen met The New York Times wordt de krant gezien als een belangrijk voorbeeld van journalistieke innovatie. Vorig jaar publiceerde toenmalig The Guardian-columnist Glenn Greenwald een serie artikelen over misstanden bij de Amerikaanse National Security Agency (NSA) bij The Guardian, waarmee de krant internationaal het nieuws haalde.

Twitter avatar ggreenwald Glenn Greenwald Like everyone who makes hard decisions, @arusbridger made plenty of controversial ones, but he’s a great editor. http://t.co/r8B1ceG81O

‘Opvolger Rusbridger gaat veel veranderen’

Wie Rusbridger ook gaat opvolgen, volgens bronnen van The Independent gaat de leiderschapswissel in ieder geval veel gevolgen hebben voor de organisatie van de krant. De bronnen spreken van een “major disruption”.

Rusbridgers favoriete kandidaat zou Janine Gibson zijn. Zij is momenteel hoofdredacteur van theguardian.com. Gezien de belangrijke plaats die de website binnen het mediabedrijf inneemt, zou dat geen rare keuze zijn. Daarnaast is ze onlangs uit Amerika teruggekeerd en was ze verantwoordelijk voor de berichtgeving over de NSA.

Lees meer over The Guardian en Alan Rusbridger in NRC Handelsblad (€):

    • Nando Kasteleijn