Ajax neemt met grote zege afscheid van Champions League

Davy Klaassen viert de 3-0 in de wedstrijd tegen Apoel Nicosia. Foto ANP / Olaf Kraak

Ajax heeft met een 4-0 thuiszege tegen Apoel Nicosia de derde plek in poule F in de Champions League veiliggesteld. Na de winterstop mag de Amsterdamse ploeg daardoor uitkomen op het op-een-na-hoogste clubniveau in Europa.

Ajax had aan een gelijkspel tegen de Cypriotische ploeg genoeg om een ticket voor de Europa League veilig te stellen. Overwintering op het hoogste niveau, in de Champions League, was al niet meer mogelijk. De ploeg had tegen de andere twee ploegen uit de poule, Barcelona en Paris Saint Germain, maar één punt gehaald. De eerste wedstrijd tegen Apoel Nicosia leverde bovendien ook maar één punt op.

Ajax kwam vlak voor rust op voorsprong uit een penalty. De Poolse Ajax-spits Arkadiusz Milik ging makkelijk naar de grond in het penaltygebied en Lasse Schöne profiteerde. De Deen verdubbelde de score vlak na rust. Davy Klaassen en Milik zelf brachten de score op 4-0.

Schöne noemde de plaatsing voor de Europa League na afloop tegen persbureau ANP “een prima troostprijs”:

“We kwamen er in de eerste helft moeilijk doorheen. Maar na rust hebben we het heel goed gedaan. Het was even zoeken, maar het is een heel mooie avond geworden.”

Barcelona

Barcelona heeft zich woensdagavond in Camp Nou verzekerd van de eindzege in groep F van de Champions League. De Spaanse topclub versloeg in een gevecht om de eerste plaats Paris Saint-Germain met 3-1. De Franse ploeg, met Gregory van der Wiel in het basisteam, begon uitstekend aan de beladen topper in Camp Nou.

De aanwezigheid van topspits Zlatan Ibrahimovic (ex-Barcelona) bij de Franse bezoekers zorgde zowel op de tribunes als op het veld voor de nodige emoties. Uitgerekend de Zweedse aanvaller opende na een kwartier de score met een droog schot, 0-1. Voor Zlatan was het zijn 43e goal in de Champions League.

Uit een voorzet van Luis Suárez maakte Lionel Messi snel weer gelijk: 1-1. Voor de topscorer aller tijden van de Champions League was het zijn 75e treffer in het hoofdtoernooi van het kampioenenbal. Paris Saint Germain verzuimde daarna Barça opnieuw op achterstand te zetten. Lucas Moura en Edinson Cavani lieten grote kansen op 1-2 liggen. Vlak voor de rust toonde Neymar, die van onder anderen Van der Wiel te veel ruimte kreeg, zijn traptechniek en zijn gevoel voor timing en richting: 2-1. Na de rust besliste Suárez het duel in de 77e minuut (3-1).

Duitsland

Duitsland is met vier clubs het beste vertegenwoordigd in de achtste finales van de Champions League. Schalke 04 kwalificeerde zich woensdagavond als laatste ploeg uit de Bundesliga voor de laatste zestien. Eerder verzekerden Bayern München, Borussia Dortmund en Leverkusen zich van een ticket voor de knock-outfase van het kampioenenbal.

Spanje levert drie clubs: titelverdediger Real Madrid, Atlético Madrid en Barcelona. Ook Engeland heeft nog drie clubs over in de CL: Chelsea, Arsenal en Manchester City. De Franse competitie levert twee clubs: AS Monaco en Paris Saint-Germain. Italië is alleen met Juventus nog van de partij. Ook Portugal (Porto), Zwitersland (FC Basel) en Sjachtar Donetsk (Oekraïne) heeft nog één ploeg in de strijd.

    • Eva Smal