Dit jaar 3.419 mensen overleden op Middellandse Zee op weg naar EU

Immigranten die in april van dit jaar zijn opgepikt op de Middellandse Zee zitten op het dek van een schip van de Italiaanse marine.
Immigranten die in april van dit jaar zijn opgepikt op de Middellandse Zee zitten op het dek van een schip van de Italiaanse marine. Foto EPA/Giuseppe Lami

Een recordaantal van 3.419 immigranten is dit jaar al overleden op de Middellandse Zee in een poging Europa te bereiken. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In totaal hebben meer dan 207.000 mensen geprobeerd de Middellandse Zee over te steken.

Daarmee is het aantal immigranten dat probeert via zee Europa te bereiken drie keer zo hoog als in 2011. Het grote aantal vluchtelingen wordt veroorzaakt door conflicten in onder andere Libië, Oekraïne, Syrië en Irak. Onder de vluchtelingen zijn voornamelijk Syrïers (60.000) en Eritreërs (35.000).

Doorreizen

De meeste immigranten proberen via de Libische kust Malta of het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken. Vanuit daar kunnen ze onder Europese wetgeving doorreizen naar andere Europese landen. Landen als Duitsland en Zweden zijn de populairste bestemmingen voor de asielzoekers.

Om in Europa te geraken nemen de vluchtelingen veel risico. In oktober vorig jaar overleden 366 immigranten toen hun boot midden op zee zonk. Het is niet het enige incident geweest op zee, blijkt dus nu uit cijfers van de VN. Vorige maand riep paus Franciscus tijdens een bezoek aan het Europees Parlement de EU op niet van de Middellandse Zee één groot kerkhof te maken.

140.000 mensen opgepikt

Als een reactie op de ramp van vorig jaar begon de Italiaanse marine te patrouilleren op de Middellandse Zee. Toen die missie na een jaar werd stopgezet, waren al meer dan 140.000 mensen van zee opgepikt. Nu bevaart een Europese missie de Middellandse Zee met als doel de grenzen te bewaken, niet het oppikken van vluchtelingen.

    • Sam de Voogt