130 heroïnetests verkocht in A’dam - intensievere actie met feestdagen

Tot nu toe 130 heroïnetesten verkocht in Amsterdam
Tot nu toe 130 heroïnetesten verkocht in Amsterdam Foto ANP / Bart Maat

In vijf dagen tijd zijn in Amsterdam ongeveer 130 tests verkocht waarmee kan worden vastgesteld of drugs witte heroïne bevatten. Dat liet een woordvoerster van de GGD vandaag weten aan persbureau ANP.

De tests zijn sinds vrijdag voor 2 euro te koop bij smartshops en straatteams in de stad. Via matrixborden, posters, flyers en sociale media wordt toeristen gewezen op de mogelijkheid de drugs te controleren. De waarschuwingscampagne wordt in de periode rond de feestdagen geïntensiveerd, omdat er dan meer toeristen in de stad zijn.

De tests moeten voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden van de witte heroïne die door een straatdealer in Amsterdam wordt verkocht als cocaïne. In de afgelopen drie weken vielen al drie doden en werden veertien mensen onwel. De recherche is nog steeds hard op zoek naar de dealer van het spul.

Amsterdam waarschuwt voor witte heroïne.

Amsterdam waarschuwt voor witte heroïne. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Souvenir

De GGD is tevreden met de verkoopcijfers van de test. “Het is duidelijk dat er gebruik van wordt gemaakt”, aldus de woordvoerder tegenover het ANP. “We sluiten niet uit dat de tests soms ook worden gekocht als souvenir, maar we hebben de indruk dat de meeste bij de juiste doelgroep terechtkomen.”

Gebruikers die via de test ontdekken dat hun zojuist gescoorde coke witte heroïne bevat, wordt verzocht contact op te nemen met een speciaal mobiel team van de GGD. Dat kan bij een melding direct in actie kan komen. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.