Sport

Zeven opvallende acties van Camiel Eurlings sinds zijn mediastilte

Foto ANP

Camiel Eurlings (41) is terug. Hij moest half oktober plotseling weg bij KLM na slechts vijftien maanden topman te zijn geweest. Waarom werd nooit helemaal duidelijk. De KLM zei niets, Eurlings verdween. Maar de oud-minister, oud-CDA’er en oud-topman is er weer, mét oud-staatssecretaris, oud-CDA-spindoctor en communicatie-adviseur Jack de Vries. Zeven opvallende acties van Eurlings sinds zijn mediastilte.

1. Eurlings in Valkenburg

Dagen werd er niets meer van hem vernomen. Tot Camiel ineens in geboortedorp Valkenburg, waar vader Eurlings burgemeester is, bij de plaatsing van het dak op de stadspoort aanwezig was, lachend met zijn duim omhoog.

Twitter avatar amgbeurskens Twan Beurskens De Geulpoort in Valkenburg heeft een kap! Met vader & zoon Eurlings en @COostwegel het prachtige resultaat bekeken. http://t.co/4SWRSMTCgp

Alles. Gaat. Goed.

2. Eurlings ‘uit op wraak’

Dat schreef De Telegraaf eind oktober. Eurlings ontkende iets met het stuk te maken te hebben in zijn enige tweets sinds het ontslag.

Twitter avatar camieleurlings Camiel Eurlings Weer een dag met verhalen over mij op voorpagina krant zonder dat ik 1 journalist sprak.
Twitter avatar camieleurlings Camiel Eurlings Ik ben slechts uit op een nieuwe toekomst. En wens iedereen, zeker alle KLM’ers ’t allerbeste

Volgens mediastrategen was het echter de tegenaanval van Eurlings en De Vries na alle negatieve publiciteit.

3. Eurlings wil ‘onderste steen boven’

Eind vorige week werd een nieuwe tactiek gekozen: Eurlings zoekt de publiciteit. Maar dan als Internationaal Olympisch Comité-lid. Dat was hij al, maar wat is een beter moment om dat te benadrukken dan wanneer iedereen het over de mislukking bij KLM heeft?

Dus liet hij tegenover Radio 1 weten onthullingen over dopingcultuur in Rusland “ongelofelijk ernstig” te vinden. “De onderste steen moet boven komen.”

4. Eurlings ‘pakte de verkeerde baan’

Sinds dit weekend is Eurlings helemaal terug. In Monaco komt het IOC tot en met vandaag bijeen. Eurlings sprak er met (geregisseerde) perscontacten, onder voorwaarde dat er niet inhoudelijk over zijn ontslag bij de KLM werd gesproken. Wel een mooi moment om zichzelf - in zeldzame opmerkingen over de KLM-tijd - te vergelijken met een topsporter:

“Ik heb in die dagen wel moeten denken aan topsporters die net een medaille missen, omdat ze de verkeerde baan pakken. [...] Sven moest vier jaar wachten op een nieuwe kans. Ik kan dat sneller rechtzetten.”

Zei hij in de Volkskrant. Welke coach Eurlings naar de verkeerde baan dirigeerde, of dat hij dat zelf misschien deed, maakte hij niet duidelijk.

5. Eurlings wil ‘waakvlam aanwakkeren’

In De Telegraaf moedigde Eurlings Nederland zaterdag tóch aan de Olympische Spelen binnen te halen voor 2028, nu dat goedkoper wordt. “Wat mij betreft wordt de waakvlam weer aangewakkerd.”

En dat terwijl de regering in 2012 besloot de Spelen niet naar Nederland te halen. De discussie aanwakkeren over iets ánders dan KLM, ook een interessante tactiek.

6. Eurlings ‘had er niet meer bij nagedacht’

Heel belangrijk dus, die sport. Maar Eurlings miste de jaarvergadering van het NOC*NSF - waar hij bestuurslid is - wel. En dat terwijl hij toen al geen drukbezette topman meer was. Zijn verklaring in de Volkskrant:

“Ik had de vergadering uit mijn agenda geschrapt, omdat ik voor een Skyteam-bijeenkomst in Vietnam moest zijn. Toen was ik bij de KLM gestopt, maar had ik die ledenvergadering niet meer in mijn agenda staan. Achteraf had ik wel gekund. Ik was in het buitenland. Ik had er niet meer bij nagedacht.”

Onoplettend. Gelukkig zit hij nu “ruimer in zijn tijd” voor de vrijwilligersbaan.

7. Eurlings op ‘olympisch niveau’

Tegenover NRC zei Eurlings op die ene mediadag dat de infrastructuur in Nederland in ieder geval wél al op “olympisch niveau” is. Fijn schouderklopje voor zichzelf, want hij was minister van Verkeer tot 2010.

“Als minister van Verkeer heb ik wegen laten verbreden. Die zijn up to date voor de Spelen.”

En oja. Eurlings zoekt een baan. Op termijn - eerst nog even die Spelen erdoor krijgen.