Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Wrakstukken MH17 aangekomen in Nederland

Het konvooi met de wrakstukken van de vliegramp met vlucht MH17 op de parkeerplaats bij de Nederlands-Duitse grens.
Het konvooi met de wrakstukken van de vliegramp met vlucht MH17 op de parkeerplaats bij de Nederlands-Duitse grens. Foto ANP/ Vincent Jannink

Het konvooi met wrakstukken van vlucht MH17 is vannacht, na een week geleden te zijn vertrokken uit Oekraïne, aangekomen in Nederland. De acht vrachtwagens staan nu vlak over de grens bij De Lutte in Overijssel geparkeerd.

Vannacht kwamen de eerste vier vrachtwagens aan, vanochtend even voor 08.00 uur de andere vier. Later vandaag zal het konvooi vertrekken naar vliegbasis Gilze-Rijen in Noord-Brabant. De wrakstukken komen daar naar verwachting rond 14.00 uur aan, meldt persbureau ANP.

De aankomst zal geen ceremonieel karakter hebben. Wel mogen nabestaanden van de vliegramp aanwezig zijn. Ook zal er iemand van de Stichting Vliegramp MH17 aanwezig zijn.

Reconstructie

Op de vliegbasis zullen de wrakstukken worden gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna kan begonnen worden met een reconstructie van het toestel, iets wat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid doet in het kader van het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines boven gebied in handen van pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne kwamen op 17 juli van dit jaar alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel werd uit de lucht geschoten.