Woestijnvogel

None

De officiële lijst van alle vogelsoorten die in Nederland zijn waargenomen, telt momenteel 512 verschillende met een wilde herkomst. Iets minder dan de helft daarvan wordt slechts af en toe opgemerkt. Dat zijn dwaalgasten, vaak uit verre streken zoals Siberië en Noord-Amerika. Een groeiend aantal vogelaars spant zich in om dwaalgasten te vinden, met succes. Elk jaar wordt de lijst wel met drie of vier nieuwe soorten aangevuld. Wereldwijd komen ongeveer 10.000 vogelsoorten voor – het reservoir van mogelijke dwaalgasten is dus nog niet uitgeput. Een van de laatste nieuwkomers is de witkruintapuit (Oenanthe leucopyga). Deze uitgesproken woestijnvogel uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten dook eind september op, in een nieuwbouwwijk van Oegstgeest. Honderden vogelaars hebben hem gezien en op hun lijst bijgeschreven, maar over de wilde herkomst van deze dwaalgast is discussie. Is het een ontsnapte kooivogel, is hij meegenomen uit Marokko?

Zijn verfomfaaide verenkleed en beschadigde nagels zaaien twijfel, maar de vogel gedraagt zich alsof hij thuis is: spinnetjes vangend tussen zandkleurige bakstenen.

De eindeloze stroom waarnemingen is na 3 december gestopt. Op de laatste foto’s staat de verdwaalde woestijnvogel oog in oog met een buurtkat.

    • Kees Moeliker