Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dus je hebt een ster gekocht. Met deze app volg je hem dag en nacht

Het Nederlandse bedrijf Online Star Register (OSR) verkoopt mensen over de hele wereld sterren, een “sprankelend” cadeau voor je vaders verjaardag, Kerst, het huwelijk van je beste vriendin of de geboorte van je neefje.

De app Star Finder op de iPad.
De app Star Finder op de iPad. Foto via OSR.org

Als je van gekheid niet meer weet wat je iemand cadeau moet geven, kun je altijd nog een ster kopen. Serieus. Het Nederlandse bedrijf Online Star Register (OSR) verkoopt mensen over de hele wereld sterren, een “sprankelend” cadeau voor je vaders verjaardag, Kerst, het huwelijk van je beste vriendin of de geboorte van je neefje.

OSR omschrijft het zelf als: “A gift that is out of this world“. Vrij vertaald: een buitengewoon geschenk. Maar hoe maak je zo’n cadeau nu zichtbaar? Met deze app die vandaag werd gelanceerd.

Het werkt zo

Als je een ster cadeau hebt gekregen (of misschien heb je zo’n lichtgevende stip voor jezelf gekocht), dan vul je in de app de registratiecode in en kun je in de virtuele sterrenhemel jouw ster vinden en volgen. Dag en nacht. Richt je telefoon op de hemel en navigeer via het scherm door het heelal. Onderweg kom je de Grote Beer en de Melkweg tegen en dankzij de augmented reality-functie check je waar jouw ster precies uithangt.

In het filmpje hieronder (compleet met Amerikaanse oneliners) zie je hoe het precies werkt:

http://youtu.be/gCvZJ7h8ah8?t=24s

Sterren in de sale

Een ster kost 59 euro, maar ook sterren kunnen in de aanbieding zijn, want als je vandaag op de site kijkt, worden ze voor 39 euro aangeboden. Overigens kun je je zo’n ster niet daadwerkelijk toe-eigenen, je koopt een plaats in het register van OSR. Er zijn nog een paar andere bedrijven die ook zo sterren registreren.

Is je ster ook met het blote oog te zien?

Elke ster heeft een unieke combinatie van eigenschappen (sterrenbeeld, coördinaten en magnitude). Sarah West van OSR zegt:

“Sterren met een magnitude tot 5 of 6 zijn nog met het blote oog te zien, maar door weersomstandigheden bijvoorbeeld of je locatie op de aarde lukt dat ook niet altijd. Met de app kun je hem altijd vinden.”

De ster is ook te bekijken via Google Sky. Als je geen eigen ster hebt laten registreren, kun je met deze app ook allerlei constellaties bekijken.

Screenshots van de app Star Finder.

Screenshots van de app Star Finder. Foto via OSR