Weg open voor ontruiming delen grootste protestkamp Hongkong

Een pro-democratiedemonstrant in het kamp in het district Admiralty in Hongkong.
Een pro-democratiedemonstrant in het kamp in het district Admiralty in Hongkong. Foto EPA/ How Hwee Young

Demonstranten in Hongkong kunnen zich gaan opmaken voor de ontruiming van delen van hun belangrijkste protestkamp. De weg is vrij voor autoriteiten om daartoe over te gaan na een uitspraak van de hoogste rechter in de stad. De demonstranten in Admiralty, in het zakendistrict, moeten voor donderdagochtend 9.00 uur plaatselijke tijd vertrokken zijn, schrijft de BBC.

Busbedrijf All China Express had een zaak tegen de demonstranten aangespannen. Volgens het bedrijf verstoren zij de dagelijkse werkzaamheden. Het oordeel van de rechter werd in de lokale kranten in de stad afgedrukt, een wettelijk vereiste voordat de autoriteiten actie kunnen ondernemen.

Meer democratie

In september gingen inwoners van Hongkong, vooral jongeren, massaal de straat op om te strijden voor meer democratie. In de administratieve regio van China is, in tegenstelling tot in de rest van dat land, wel gedeeltelijke democratie. De onvrede van de demonstranten draaide vooral om de procedure rond de verkiezingen in 2017. Iedereen mag dan, in tegenstelling tot bij eerdere verkiezingen, stemmen voor het stadsbestuur, maar wel alleen uit een selectie van kandidaten die door Peking is goedgekeurd. En dat willen de demonstranten niet.

De protesten hebben de afgelopen maanden enkele keren tot rellen geleid in de stad. Het stadsbestuur en de demonstranten zijn nog niet dichter bij elkaar gekomen, ondanks voorzichtige toenaderingen. Het protest is inmiddels in grootte afgenomen. Waar er in het begin nog meer dan honderdduizend mensen de straat opgingen, zijn dat er nu steeds minder. De vorige maand werd een van de drie protestkampen, in winkeldistrict Mong Kok, al na een rechtszaak opgebroken.

    • Frank Huiskamp