VN hervatten voedselprogramma Syrische vluchtelingen

Syrische kinderen in een kamp in de Bekavallei in Libanon.
Syrische kinderen in een kamp in de Bekavallei in Libanon. Reuters / Mohammed Azakir

De VN hebben hun voedselprogramma voor 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen hervat. Een campagne via social media heeft genoeg geld opgeleverd.

Dat meldt persbureau Reuters. Begin december werd een elektronisch voedeselbonnenprogramma gestaakt omdat het geld op was. Syriërs in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte kregen daardoor geen elektronische tegoedbonnen meer waarmee ze in lokale winkels eten konden kopen.

Volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) hadden veel donoren niet aan hun verplichtingen voldaan waardoor een tekort ontstond van 64 miljoen dollar. Een social-media-campagne moest van 64 miljoen mensen 1 dollar ophalen.

Dat is gelukt. Het WFP laat weten dat er 1,8 miljoen is binnengehaald van bijna 14.000 mensen en bedrijven uit 158 verschillende landen. De campagne, die van start ging onder de hastag #ADollarALifeline, werd ook gepromoot door andere hulporganisaties, zoals Unicef.

Twitter avatar UNICEF_Lebanon UNICEF LEBANON #RT : Food is strength, and food is peace, and food is freedom.Donate here: http://t.co/5O11IVKRAK #ADollarALifeline http://t.co/RSocsCwkVk

Meeste giften uit VS, daarna Canada en Syrië

De meeste giften kwamen uit de VS, daarna uit Canada en daarna uit Syrië zelf. Hoofd van het WFP Ertharin Cousin zei tegen persdienst Reuters:

“Deze enorme steun in zo’n korte tijd is ongekend. We zijn vooral dankbaar dat zo veel individuen in hun eigen buidel hebben getast om Syrische vluchtelingen, die alles zijn verloren, te helpen. Ze hebben laten zien dat zelfs een dollar verschil kan maken.”

De oorlog in Syrië, die uitbrak in maart 2011, heeft een grote humanitaire crisis veroorzaakt. Minstens 200.000 mensen zijn omgekomen. Meer dan drie miljoen Syriërs zijn het land uitgevlucht en meer dan 6,5 miljoen Syrïers zijn ontheemd.

    • Mirjam Remie