Vieze gluurbuur valt op Katja Schuurman

Tijdens de nationale intocht heeft hij een baard en zit op een paard. In de dramaserie Nieuwe Buren houdt hij vooral zijn overburen in de gaten.

None
Foto Nick van Ormondt

‘Ben je de nieuwe buurtwachter? Beetje gluren, beetje bellen. Wil je een petje? Een button? Wil je een lintje? Klootzak!”

Steef Blok (Thijs Römer) heeft het in RTL-dramaserie Nieuwe Buren – gebaseerd op het gelijknamige boek van Saskia Noort – helemaal gehad met zijn vieze overbuurman Jasper. In een saaie gezinswijk in Almere zit deze smeerpijp vanachter de lamellen de godganse dag te gluren naar overbuurvrouw Rebecca Blok (Katja Schuurman). Gluurbuur Jasper (Stefan de Walle) is zo geobsedeerd door zijn vrijgevochten overburen – het stel doet aan swingen – dat hij de huissleutel van Steef en Rebecca laat kopiëren en hun erotische foto’s steelt.

De rol van viespeuk is De Walle – sinds 2011 de nieuwe Sinterklaas tijdens de nationale intocht – op het lijf geschreven. Als slungelige zoon Kees in de tv-serie Flodder (1993) gluurde hij al naar meisjes op de tennisbaan. En in het korte tv-drama De vogelaar (2006) uit de VPRO-reeks One Night Stand, speelde hij op pijnlijk overtuigende wijze een man die, met de broek op de knieën en geopende regenjas, eenzame vrouwen in het bos lastig valt. Papa is geen vogelaar maar een potloodventer.

Ook in het nogal traag verlopende Nieuwe Buren – recent uitgezonden bij RTL 4 – waar ontbrekende spanning vaak wordt opgewekt met dreigende muziek, weet De Walle een treurige geilaard neer te zetten. Dit keer neemt hij de verrekijker ter hand om zuchtend het weelderige lichaam van Katja te bestuderen terwijl zijn invalide vrouw onderaan de trap staat te zeuren. Na Kees van Kooten heeft Nederland opnieuw een vieze man.

    • Rosan Hollak