UNHCR: rijke landen gaan meer Syrische vluchtelingen opvangen

Een Syrische vrouw bedelt op straat in Istanbul.
Een Syrische vrouw bedelt op straat in Istanbul. Foto EPA/Sedat Suna

Westerse overheden hebben toegezegd de komende maanden samen meer dan 100.000 vluchtelingen uit buurlanden van Syrië op te vangen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) wil tegen het einde van 2016 130.000 Syriërs buiten de regio hebben ondergebracht. Duitsland en Zweden vangen bijna de helft van die groep op, schrijft persbureau Reuters.

In totaal worden ongeveer 3,2 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen in de omringende landen Libanon, Jordanië, Turkije, Egypte en Irak. De autoriteiten kunnen de vluchtelingenstroom amper meer aan en hebben de aantallen die nog worden opgevangen beperkt.

250 vluchtelingen naar Nederland

Volgens de UNHCR hebben nu 28 landen hun “solidariteit met de Syrische vluchtelingen” en de vijf buurlanden geuit. Dat deden ze tijdens een conferentie in Genève. Vertegenwoordigers van landen die grenzen aan Syrië legden daar uit wat de economische en sociale gevolgen zijn van het moeten opvangen van miljoenen vluchtelingen.

Twitter avatar Refugees UN Refugee Agency Our High Commissioner Guterres on Syrian refugees resettlement http://t.co/avDF2Oe8qx #SanctuaryforSyrians

Nederland had eerder al toegezegd dat volgend jaar de helft van het quotum voor vluchtelingen wordt gereserveerd voor mensen uit Syrië. Het gaat om 250 plaatsen, zo was al aangegeven in de Tweede Kamer.

Geld was op

De burgeroorlog in Syrië begon in 2011 met een grotendeels geweldloze opstand. Inmiddels is deze verzand in een grote humanitaire crisis. Minstens 200.000 mensen zijn omgekomen. Meer dan 6,5 miljoen Syriërs zijn ontheemd.

Hulporganisaties worstelen met de grote vraag naar hun diensten. Begin december werd bijvoorbeeld een elektronisch voedselbonnenprogramma gestaakt omdat het geld op was. Zo’n 1,7 miljoen Syriërs in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte kregen daardoor geen elektronische tegoedbonnen meer waarmee ze in lokale winkels eten konden kopen. Vandaag werd bekend dat de VN het voedselprogramma hervatten na een succesvolle campagne via social media.

    • Laura Klompenhouwer