Top Corio incasseert toekomstige bonus

Door een Franse overname krijgen bestuurders van Corio een bonus over prestaties die ze nooit hoeven te leveren.

Woonboulevard Villa Arena, een van de winkelcentra van Corio, is op een doordeweekse dag bijna uitgestorven.
Woonboulevard Villa Arena, een van de winkelcentra van Corio, is op een doordeweekse dag bijna uitgestorven. Foto Hollandse Hoogte

Een bonus over jaren die nog moeten komen. Een beloning voor nooit geleverde prestaties.

Klinkt als een onwaarschijnlijk type bonus. Toch staat de bestuurders van vastgoedbedrijf Corio die te wachten. Zij krijgen binnenkort al hun bonussen over de komende twee jaar uitgekeerd – terwijl ze die jaren geen leiding zullen geven aan het bedrijf. En dus ook geen (wan)prestatie kunnen leveren.

Deze uitkering is een gevolg van de overname van Corio (460 miljoen euro omzet, 560 werknemers). Het bedrijf, onder meer eigenaar van winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, wordt overgenomen door het Franse vastgoedbedrijf Klépierre. Eind juli deden de Fransen een bod, gisteren gingen de aandeelhouders van Corio akkoord. De Fransen nemen de leiding over. De Nederlandse top verdwijnt.

Bestuurders die excessief cashen als gevolg van een overname: ze roepen verontwaardiging op. Neem Rijkman Groenink, die 26 miljoen euro overhield aan de overname van ABN Amro. De top van een bedrijf moet niet zulke grote financiële belangen hebben bij een overname, vinden critici. Om dat op te lossen, geldt sinds dit jaar een nieuwe wet. Die verhindert dat bestuurders kunnen profiteren van een koersstijging na een openbaar bod op hun bedrijf.

De wet heeft effect. Zo loopt de top van voederbedrijf Nutreco zo’n 2 miljoen euro mis als de overname door familiebedrijf SHV doorgaat. Maar bestuurders kunnen nog steeds goed verdienen aan een overname, blijkt nu.

Dat zit zo. De bestuurders van Corio hebben recht op een langetermijnbonus – als ze goed presteren. Elk jaar krijgen ze ‘phantom shares’ (spookaandelen). Dat zijn fictieve aandelen die bestuurders na drie jaar krijgen uitgekeerd bij een goed resultaat.

De spookaandelen die bestuurders van Corio dit jaar hebben gekregen, zouden onder normale omstandigheden pas na 2016 veranderen in ‘echte’ aandelen. De aandelen die ze vorig jaar kregen, zouden pas na 2015 transformeren. Maar nu Corio wordt overgenomen door Klépierre, krijgen de bestuurders alles in een keer, zo blijkt uit het biedingsbericht.

Waarom? Daar wil de woordvoerder van Corio weinig over kwijt. Alleen dat het een beslissing is van de raad van commissarissen. Dat staat ze vrij: de spookaandelenregeling valt niet onder de nieuwe wet. Maar beleggers zijn kritisch. „Het is een morele zaak”, zegt Faryda Lindeman van vermogensbeheerder MN, dat onder meer pensioenfondsen PME en PMT vertegenwoordigt. „Een bonus moet een beloning zijn voor geleverde prestaties. Nu wordt die ingezet al vertrekregeling.”

En die kan lucratief uitpakken voor de bestuurders. Hoe lucratief precies, moet nog blijken. Binnenkort wordt beoordeeld hoe ze hebben gepresteerd. Maar als ze al hun spookaandelen krijgen uitgekeerd, levert dat ze honderdduizenden euro’s extra op. Zo ontvangt bestuursvoorzitter Gerard Groener in dat geval zo’n 850.000 euro. Dat zou zo’n 550.000 euro zijn als hij alleen de spookaandelen krijgt uitgekeerd waar hij tot en met dit jaar recht op heeft.

En als de opbrengst van de spookaandelen tegenvalt? Dan is er altijd nog de ‘echte’ vertrekregeling. Als de Fransen de leiding krijgen, ontvangt de Nederlandse top de gebruikelijke ontslagvergoeding van één jaarsalaris. Maar daar bovenop ook nog een extra halfjaarsalaris, blijkt uit het biedingsbericht. Dat is geen ontslagvergoeding, maar een ‘opzeggingsvergoeding’ – verdere toelichting ontbreekt.

    • Teri van der Heijden