Toezicht op woningcorporaties toch onder één dak

Minister Blok in discussie met SP-Kamerlid Sadet Karabulut tijdens het Tweede Kamerdebat over de woningcorporaties.
Minister Blok in discussie met SP-Kamerlid Sadet Karabulut tijdens het Tweede Kamerdebat over de woningcorporaties. Foto ANP / Martijn Beekman

Het toezicht op woningcorporaties wordt niet verdeeld over meerdere instanties, maar ondergebracht onder één dak. Een soort onafhankelijke inspectiedienst moet in de toekomst controleren of de corporaties hun werk goed doen. Dat zijn de Tweede Kamer en Minister Stef Blok van Wonen vanavond tijdens een debat overeengekomen.

Blok had voorgesteld om het toezicht te verdelen over twee instanties. Het Centraal Fonds voor Volkshuisvesting (CFV) moest dan de financiële kant voor zijn rekening nemen en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het toezicht op de volkshuisvesting. Dit plan stuitte echter op weerstand in de Kamer, die vrezen dat een splitsing niet werkt.

Inspectievorm ook bespreekbaar

D66-Kamerlid Kees Verhoeven kwam daarom met het voorstel om het toezicht onder te brengen bij een inspectiedienst, een vergelijkbare constructie als de voedsel- en warenautoriteit. Een dikke meerderheid van de Kamer stemde daar mee in en ook voor Blok is een dergelijke constructie bespreekbaar, zo meldt persbureau ANP.

Door een inspectie verantwoordelijk te maken voor de controle op corporaties houdt de Tweede Kamer inspraak op het beleid. Als de minister wil sturen op het toezicht, moet de Kamer daar namelijk mee instemmen. Verhoeven zei daar vanmiddag over in NRC Handelsblad (€):

“In het verleden werden door politieke wensen van een minister oogjes dichtgeknepen. De wet moet dat voorkomen.”

    • Joost Pijpker