Na meer dan 2 jaar zoeken vindt de Marsrover een meer

De Curiosity, hier op een foto uit juni, maakt een zelfportret tijdens het onderzoeken van zandsteen.
De Curiosity, hier op een foto uit juni, maakt een zelfportret tijdens het onderzoeken van zandsteen. Foto EPA / NASA

Na iets meer dan 28 maanden op Mars heeft het ruimtevoertuig Curiosity een kleine 10 kilometer afgelegd. De vondsten tijdens die reis: een rivierbedding, sporen van kleisteen en – sinds gisteren – een reusachtig, opgedroogd meer. En waar ooit water was, is mogelijk ook leven geweest, zo denkt de NASA.

Of er ooit vormen van leven op Mars zijn geweest, laat de Amerikaanse ruimteorganisatie overigens nog in het midden. Maar de zoektocht van de Marsrover heeft wel voldoende bewijs opgeleverd om te kunnen stellen dat de omstandigheden voor levende wezens aanwezig waren.

Hoofdonderzoeker Michael Meyer zei daarover tegen AP:

“Dit meer is groot genoeg. Het kan wel miljoenen jaren hebben bestaan: voldoende tijd voor levensvormen om op gang te kunnen komen en te gedijen en voldoende tijd om afzettingsgesteente te creëren bij Mount Sharp.”

De Marsrover onderweg naar de bodem van de krater, dat nu een meer blijkt te zijn geweest. Foto AP Photo / NASA

De zoektocht in beeld

Voor The New York Times was de nieuwste vondst van de Curiosity aanleiding om de lange zoektocht van het voertuig in beeld te brengen in een infographic. Op die speciale website staan onder meer computersimulaties van het meer en de 4,5 kilometer hoge Mount Sharp en foto’s die de Marsrover maakte.