Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter: gemeente mag thuishulp niet zomaar stopzetten

Een rechter in Groningen heeft bepaald dat de gemeente Dantumadiel huishoudelijke hulp aan een bejaard echtpaar niet mag schrappen. De persoon op de foto is niet betrokken bij de zaak.
Een rechter in Groningen heeft bepaald dat de gemeente Dantumadiel huishoudelijke hulp aan een bejaard echtpaar niet mag schrappen. De persoon op de foto is niet betrokken bij de zaak. Foto ANP Koen Suyk

De gemeente Dantumadiel mag de huishoudelijke hulp van een bejaard echtpaar niet zomaar stopzetten als bezuinigingsmaatregel. Dat heeft de rechtbank in Groningen vandaag bepaald. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor alle gemeenten die op dezelfde manier willen snijden in de zorgkosten.

Het hoogbejaarde echtpaar (88 en 89 jaar) woont dankzij zeven uur huishoudelijke hulp per week, die wordt bekostigd door de gemeente, nog zelfstandig. De gemeente wil die vergoeding op 1 januari, als de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingaat, schrappen. Het echtpaar en hun dochter stapten daarop naar de rechter, met hulp van Ieder(in), een belangenorganisatie voor chronische zieken en mensen met een beperking.

Nader onderzoek

De Groningse rechter stelt nu dat de gemeente te weinig heeft gekeken naar de specifieke situatie van het echtpaar. Dantumadiel dacht de thuishulp te kunnen schrappen door deze als “algemeen gebruikelijk” te typeren. De gemeente had volgens de rechter moeten onderzoeken of dat ook voor dit echtpaar gold.

Schrappen van de hulp is volgens de wet verder alleen mogelijk als er iets is gewijzigd in de situatie van de mensen die de zorg nodig hebben. De rechter:

“De gemeente had de huishoudelijke hulp daarom niet mogen stopzetten zonder nader onderzoek te verrichten naar onder meer de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het welbevinden van het echtpaar. Uit niets blijkt dat de persoonlijke omstandigheden van het echtpaar na het laatste onderzoek in 2012 zijn verbeterd.”

Testcase

De zaak in Dantumadiel was een landelijke testcase voor Ieder(in). De organisatie zegt tegen persbureau ANP dat zeker een kwart van de gemeenten op een soortgelijke manier zorg schrapt en nu dus - gezien de uitspraak van de Groningse rechter - de wet overtreedt. Volgens de advocaat van het hoogbejaarde stel betekent de uitspraak dat iedereen die vanaf volgend jaar geen recht meer heeft op thuishulp, zonder dat naar hun specifieke situatie is gekeken, “bezwaar kan maken en gelijk zal krijgen”.