Project Diaspora

None

Tijdens het hoogtepunt van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten begonnen kunsthandelaar Dominique en John de Menil aan een onderzoeksproject: ‘The Image of the Black in Western Art’. Ze verzamelden foto’s van kunstwerken en historische voorwerpen met beeltenissen van donkergekleurde subjecten als protest tegen segregatie. Omar Victor Diop ontdekte in 2014 het project van de Menils. De Senegalese fotograaf voelde zich volgens The New York Times niet zo op zijn plek tijdens zijn artistieke ingezetenschap in Malaga. Totdat hij de beelden van ‘The Image of the Black in Western Art’ ontdekte. Diop reproduceerde twaalf beeltenissen met eigentijdse modellen. Zijn Project Diaspora laat prominente Afrikanen zien in Europa. Zoals Olaudah Equiano, een bevrijde slaaf in Groot-Brittannië die streed voor de afschaffing van slavernij. Diop onderstreept via zijn foto’s – en zijn Twitter-account – de bijdragen van de Afrikaanse cultuur aan de rest van de wereld.