Paul Rosolie wilde zich laten opeten door een slang. Dat viel wat tegen

Hij werd naar eigen zeggen al de ‘Hitler voor dieren‘ genoemd. Genoeg mensen vonden het een bijzonder slecht idee dat hij zich op televisie levend wilde laten opeten door een enorme wurgslang. Nu de uitzending is geweest is hij meer de ‘teleursteller van kijkers’, want natuurkenner Paul Rosolie moest zijn bizarre stunt al snel afbreken.

Hij werd naar eigen zeggen al de ‘Hitler voor dieren‘ genoemd. Genoeg mensen vonden het een bijzonder slecht idee dat hij zich op televisie levend wilde laten opeten door een enorme wurgslang. Nu de uitzending is geweest is hij meer de ‘teleursteller van kijkers’, want natuurkenner Paul Rosolie moest zijn bizarre stunt al snel afbreken.

Groots kondigden Rosolie en Discovery Channel, dat de special Eaten Alive zou uitzenden, begin vorige maand de stunt aan. Rosolie zou een speciaal slangenbestendig pak dragen waarop varkensbloed gesmeerd was om de wurgslang te verleiden hem op te eten en hem ook weer uit te spugen.

Pure sensatietelevisie voor gegarandeerd miljoenen rampkijkers. Live zou het niet zijn, dus Rosolie kon alvast mensen verzekeren dat hij de stunt zou overleven.

Twitter avatar PaulRosolie Paul Rosolie If u know me - I would never hurt a living thing. But you’ll have to watch #EatenAlive to find out how it goes down! http://t.co/QvxZO2dS3V

De commotie vooraf

De commotie was er al snel. Aan de ene kant had je de gemiddelde kijker die laveerde tussen enthousiasme en scepsis en aan de andere kant de mensen die fel reageerden op Rosolies voornemen. Zo werd een petitie gestart om te voorkomen dat Discovery zijn special zou uitzenden, inmiddels door bijna 40.000 mensen ondertekend. De Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA noemde de stunt dierenmishandeling :

“Anacondas go days without eating and expend the energy needed to do so selectively. Making this snake use up energy by swallowing this fool and then possibly regurgitating him would have left the poor animal exhausted and deprived of the energy that he or she needs.”

Ook de Nederlandse light-versie van Rosolie, bioloog Freek Vonk, noemde het na de bekendmaking in RTL Boulevard pure dierenmishandeling:

“De vraag is: wat is het doel? Als ik zoiets zou doen, wil ik er een reden voor hebben, voor DNA of het gif, of om bepaalde aspecten van zo’n dier te laten zien, maar dit is pure sensatie. Ik kan hier geen educatief beeld bij bedenken.”

Rosolie had als doel aandacht te vragen voor de positie van wilde dieren in het Amazonegebied. Maar goed, het is wel een beetje alsof je jezelf vrijwillig laat aanrijden door een SUV om aandacht te vragen voor de auto-industrie.

…en de commotie achteraf

Zondag werd de veelbesproken aflevering dan na een maand van hype uitgezonden. Maar wat werd gepresenteerd als een surrealistisch tv-evenement waarin een slang een volwassen man zou opslokken liep uit op wat omschreven kan worden als een judowedstrijd tussen de nummer één van de wereld en een willekeurige persoon uit het publiek. Rosolie, liggend op de grond, werd dusdanig hard gewurgd door de slang dat de stunt vroegtijdig werd afgebroken. Anders had hij minimaal zijn arm gebroken. De slang had amper een ‘hap’ van hem genomen.

4,1 miljoen mensen keken en velen voelden zich misleid.

En ze hadden ook wel een punt. De special heette immers Eaten Alive, een naam die het programma kreeg toen het al was opgenomen. Bovendien waren er heel veel spectaculaire voorproefjes en deden Discovery en Rosolie er niet echt wat aan de hype af te zwakken. Nou ja, Rosolie leek in een interview met Entertainment Weekly eind november nog wel de verwachtingen van de kijkers iets te willen temperen. Van Discovery mocht hij officieel niets zeggen:

“I am actually not allowed to say anything. I can tell you that the thing beat the shit out of me and constricted me. As for as actual consumption went, I’m not allowed to say.”

Toch zei hij in dat interview al wel dat het bovenal ging om een “poging” en dat de titel gerechtvaardigd was, omdat ze het echt wel probeerden:

“Well, the story of this is an attempt. When you say Nik Wallenda is going to cross the Chicago skyline, they didn’t promise he was going to make it; they promised he would attempt it. So the show is called Eaten Alive and that’s what we worked as hard as we could to do. As for what happens, you’ll have to watch.

(…)if your head goes in, that’s a major success. Some were like, “You gotta let it go to your ankles!” I didn’t want to rip my whole body out of the snake. I was trying to protect myself and the snake.”

Gisteren sprak Jimmy Kimmel Rosolie voor zijn late-nightshow:

‘Het boeit me niet’

Het kan Rosolie eigenlijk niet zoveel schelen dat mensen boos zijn, zo zegt hij tegen Complex.

“I don’t care if you’re upset I didn’t get eaten by anaconda. A, I tried, and B, there’s a chance for me to do work with the Discovery Channel and bang my drum about the dangers, and I’ll do that.”

Het ging hem, niet heel verrassend, ook helemaal niet om het daadwerkelijke wel of niet opgegeten worden. De rest van de special, daar ging het volgens hem om. Het educatieve aspect. En daar keken wel mooi ruim vier miljoen mensen naar. Zoals Salon dit weekend schreef: “Come for the drama, stay for the important message about conservation”.

Twitter avatar PaulRosolie Paul Rosolie From reactions, u would think the 1st hour:15min of #EatenAlive never happened… All ppl r talking about is the ‘event’ #conservationyo!
    • Frank Huiskamp