Pasta puttanesca

Een ‘food film’ kijken en op hetzelfde moment eten wat er in de film gegeten wordt, dat is het idee van Cinema Culinair. Twee kook- en filmfanaten, Wies Sanders en Harold Smits, maakten een draaiboek bij de Braziliaans-Italiaanse film Estômago, compleet met twintig recepten. We gaan deze week aan de slag met een aantal daarvan.

Vandaag pasta puttanesca, een Italiaanse klassieker die letterlijk hoerenpasta betekent. In de film zit een scène waarin prostituee Iria de pasta verorbert, in bed, tijdens de uitoefening van haar werk zullen maar zeggen. Wie de pasta tijdens het kijken naar Estômago wil serveren kan de saus van tevoren maken en op het moment suprême weer opwarmen.

Verhit olijfolie in de pan en voeg Spaanse peper, ansjovis en knoflook toe. Bak kort en druk daarbij de ansjovis fijn. Laat de knoflook vooral niet verbranden. Voeg de tomaten, olijven en kappertjes toe en breng aan het pruttelen. Zet het vuur wat lager en houdt de saus nog een paar minuten aan het pruttelen. Tot hiertoe kan dit recept worden voorbereid. Warm in dat geval de saus wanneer u wilt gaan serveren opnieuw op. Kook de pasta volgens de kooktijd op de verpakking. Giet af en voeg deze toe aan de pasta. Meng goed. Voeg de oregano toe. Serveer de pasta direct vanuit de pan in diepe borden. Laat de eters zelf naar smaak zwarte peper toevoegen.