Rijk blijft ICT-falen ontkennen, zegt Elias

Het Rijk en de ICT-sector willen de ernst van het falen van automatiseringsprojecten bij de overheid niet zien. Dat zegt Kamerlid Ton Elias, voorzitter van de commissie die afgelopen twee jaar ICT-falen bij de rijksoverheid onderzocht, in een gesprek met NRC. De aanbevelingen van de commissie worden volgens Elias bewust verkeerd uitgelegd om gevestigde belangen te beschermen. De commissie-Elias concludeerde twee maanden geleden dat zowat alles misgaat tijdens grote ICT-projecten van de overheid. Het Rijk is zwak en onprofessioneel bij het uitvoeren van projecten, en ICT-leveranciers kunnen zo vaak ongestraft en voor veel te hoge kosten slechte producten afleveren. Ministeries houden slecht bij hoeveel digitaliseringsplannen kosten, wat ze eigenlijk moeten opleveren en leren niet van hun fouten. Dit alles leidt tot een verspilling van 1 tot 5 miljard euro per jaar. Tegelijkertijd koestert de regering grote digitaliseringsambities. „Het lijkt erop dat nog altijd onvoldoende wordt gezien dat we met een noodsituatie te maken hebben”, zegt Elias nu. Morgen spreekt de Tweede Kamer over de conclusies van de commissie-Elias.

    • NRC