Snel je oren laten uitspuiten voordat je de trein inspringt

Foto ANP

Snel een koffie halen, een croissantje en voor je de trein in springt nog even naar die hardnekkige hoest laten luisteren. Sinds april kunnen reizigers op Den Haag Centraal even langs bij een huisarts in een inloopkliniek. Initiatiefnemer Henk Goldschmidt is al in gesprek over nieuwe vestigingen. Vier vragen:

1. Wat is CareToGo?

Een inloopkliniek waar je terecht kunt met eenvoudige, acute klachten als oorpijn, hoesten en diarree, maar ook voor een SOA-test, het uitspuiten van oren of wondbehandeling. Een afspraak maken kan via telefoon en website, of door gewoon binnen te lopen. Binnen tien à twintig minuten kun je er terecht. Of je kiest voor een Skypeconsult. Vaak sneller dan bij je eigen huisarts. In een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg gaf ruim 30 procent van de ondervraagden aan dat het wel eens moeilijk was om de huisarts te bereiken.

CareToGo doet dat beter, zegt Goldschmidt. “De huisarts zit klaar op het moment dat de patiënt dat wil.”

2. Wat is, naast de snelheid, het verschil met de ‘gewone’ huisarts?

De inloopkliniek is een normale gezondheidsinstelling die patiëntendossiers bijhoudt. Na het consult beslist de patiënt of de gegevens naar zijn eigen huisarts worden gestuurd. Het is ook mogelijk anoniem te blijven.

Bij chronische ziekten of een vraag over verwijzing naar het ziekenhuis kan een patiënt beter naar zijn eigen huisarts gaan, raadt CareToGo aan. Die heeft namelijk een dossier opgebouwd waar CareToGo geen inzicht in heeft.

De twee landelijke huisartsenverenigingen LHV en NHG zijn niet erg te spreken over het initiatief. Het maakt de zorg onpersoonlijk en het is moeilijk zorg te verlenen aan een patiënt zonder een compleet dossier, zeggen zij.

Minister Schippers vindt juist dat het initiatief “inspeelt op de vraag van mensen om voor relatief eenvoudige, incidentele medische vragen, laagdrempelig langs te kunnen komen voor een consult”.

In andere landen bestaan dergelijke klinieken allang.

Nog een groot verschil met de gewone huisarts: de zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet. Zorginstituut Nederland, dat het ministerie adviseert over innovaties in de zorg, beschouwt de inloopkliniek namelijk niet als zorg zoals huisartsen die bieden en dus valt CareToGo niet onder het basispakket.

3. Wat kost het dan?

Een consult kost 27,25 euro. Voor een skype-consult betaal je 12,50 euro. Ter vergelijking: een normaal, wel vergoed, huisartsenconsult kost 9,01 euro.

4. Hoe goed loopt het?

Het klinkt allemaal leuk: een dokter die op je zit te wachten, op een ideaal bereikbare locatie. Maar dat kan toch niet rendabel zijn? Dat is het ook niet, vertelt Goldschmidt. “Er komen nu ongeveer tien cliënten per dag, dat moet minstens het dubbele worden.” Dankzij een vijftal geldschieters wordt CareToGo draaiend gehouden. Welk bedrag geïnvesteerd is, wil Goldschmidt niet zeggen. Er werken nu zeven huisartsen en drie doktersassistenten, allemaal parttime. Per dag is één huisarts en één assistente aanwezig.

“Met onze vestiging op Den Haag Centraal richten we ons vooral op jonge mensen die werk belangrijk vinden en veel moeten reizen.”

In februari opent een tweede vestiging bij Truckstop Nobis in Asten, langs de A67, waar veel vrachtwagenchauffeurs stoppen. Ook is CareToGo in gesprek met de NS om op andere grote stations een kliniek te openen. Plannen genoeg. Maar rendabel is het dus nog niet. Goldschmidt: “Alleen de markt kan bewijzen dat dit initiatief werkt. Het moet uiteindelijk natuurlijk kostendekkend worden.”

    • Marieke ten Katen