Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Opstelten: gemeenten moeten vuurwerkregels zelf handhaven

Opstelten in de Tweede Kamer.
Opstelten in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Gemeenten moeten zelf regelen dat de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk worden gehandhaafd. Het rijk hoeft zich daar niet mee te bemoeien en hoeft daar ook geen geld voor vrij te maken, vindt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het “uitermate vreemd” dat mogelijke bijkomende kosten door de aangescherpte regels voor rekening komen van de gemeenten, meldde persbureau ANP vanochtend. Opstelten wees er vandaag in de Tweede Kamer op dat de nieuwe regels juist in overleg met de gemeenten zijn gemaakt. Hij heeft er destijds geen klachten over gehoord. Hij heeft evenmin verzoekenekomen. De minister heeft er “alle vertrouwen in” dat burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie de handhaving in hun plaats goed regelen.

Onvoldoende mankracht

De periode waarin tijdens de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken is door een landelijke maatregel tegen vuurwerkoverlast flink verkort: van 18.00 tot 02.00 uur, in plaats vanaf 10.00 uur. De handhaving van de maatregel moet door gemeenten worden betaald.

“Er is niet eens een landelijke campagne geweest. Hoe moeten mensen weten dat er iets is veranderd?”, zei een woordvoerder tegenover ANP.

“De afspraak was dat dit gezamenlijk zou worden opgepakt maar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) laat het nu afweten.”

De gemeenten hebben volgens de VNG niet de mankracht om extra te gaan handhaven.

“Ook de politie niet en de minister zegt dat hij het ook niet heeft. We begrijpen daarom niet dat dit nu uitsluitend van de gemeenten wordt verwacht.”

Zondag bleek uit een enquête van de NOS dat gemeenten op oudejaarsdag nauwelijks extra mankracht inzetten om de nieuwe afsteektijden te handhaven. Van de 256 gemeenten die reageerden, lieten er 25 weten extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten.