Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

OM vervolgt racisme en antisemitisme vaak als belediging

ANP / Roos Koole

Het Openbaar Ministerie kiest bij racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld vaak voor vervolging op basis van bijvoorbeeld belediging of bedreiging. Strafrechtelijke discriminatieartikelen worden weinig gebruikt.

Dat blijkt uit een rapport (pdf) van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van de Anne Frank Stichting. Er zijn 4283 incidenten van vorig jaar onderzocht op het gebied van racisme, antisemitisme en extreemrechts geweld. Daarvan werden 36 incidenten als ‘discriminatie’ bestempeld: 1,6 procent.

Vaker kiest het OM voor strafrechtelijk minder zware alternatieven, zoals belediging of bedreiging. Waarom dit zo is, is niet onderzocht.

Vooral antisemitisme in voetvalwereld

Vorig jaar waren er 2189 incidenten met betrekking tot racisme. Dat is een stijging ten opzichte van 2012; toen waren het er 2077. Net als in 2012 was een groot deel van de antisemitische scheldincidenten voetbalgerelateerd, zo staat in het rapport.