Oekraïne krijgt weer Russisch gas

Een Oekraïense gasstel. Rusland levert na zes maanden weer gas aan het buurland. Foto EPA / Photomig

Rusland heeft de gaskraan naar Oekraïne, die zes maanden geleden werd dichtgedraaid na een conflict over de rekening, weer opengedraaid. Dat heeft het staatsgasbedrijf Ukrtransgaz vandaag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Via een noordelijke pijplijn via Wit-Rusland vloeit nu dagelijks 43,5 miljoen kubieke meter gas naar Oekraïne, aldus een woordvoerder van het gasbedrijf. De voormalige Sovjetrepubliek heeft per winterdag ongeveer tweehonderd miljoen kubieke meter gas nodig.

Niet meer op de pof

Rusland en Oekraïne sloten in oktober een akkoord over de levering van gas. Vanwege de precaire verhoudingen tussen de twee landen, stonden de Russen erop om vooraf betaald te krijgen. Voor de afsluiting in juni kreeg Oekraïne nog op rekening geleverd.

Het niet al te rijke Oekraïne heeft het moment om geld over te maken naar Moskou zo lang mogelijk uitgesteld. Nu de winter is ingevallen in het land was dat niet meer te doen. Oekraïne heeft nu 378 miljoen dollar overgemaakt aan het Russische Gazprom voor in totaal 1 miljard kubieke meter gas voor de maand december.

Staakt-het-vuren

Een andere reden voor het energietekort in Oekraïne is het conflict met de rebellen in het oosten van het land, waardoor de eigen kolenproductie wordt bemoeilijkt. De Oekraïense regering doet sinds vandaag weer een nieuwe poging tot een wapenstilstand, zo meldt AP. President Petro Porosjenko riep op tot een “dag van stilte”.

In het Wit-Russische Minsk zouden vandaag ook nieuwe vredesonderhandelingen plaatsvinden, waar ook de Russen en de OVSE bij zouden aanschuiven. De gesprekken gingen echter niet door. De rebellen beschuldigen de Oekraïense regering van sabotage van het vredesproces.

    • Eva Smal