NU.nl op televisie - waarom ook niet?

Hij onderhandelde over de uitzendrechten van de Champions League en wil meer tijdschriften en sites op tv brengen. Met deze ‘crossmediale strategie’ moet Sanoma/SBS weer groeien.

Peter de Mönnink: „Sanoma en SBS maken winst. Het probleem zat in het feit dat ze niet groeiden.”
Peter de Mönnink: „Sanoma en SBS maken winst. Het probleem zat in het feit dat ze niet groeiden.” Foto Robin Utrecht

Peter de Mönnink is blij. Heel blij. Maar hij wil het niet laten merken. „Een deal is pas een deal als je hebt getekend”, zegt de topman van Sanoma en SBS vrijdag in Amsterdam. Die dag is bekend geworden dat zijn bedrijf exclusief onderhandelt met de UEFA over de uitzendrechten van de Champions League. De Mönnink leunt achterover, lacht, maar zegt verder niets.

Slaagt de deal, dan zendt SBS6 vanaf volgend seizoen drie jaar Europees topvoetbal uit. Het zou een belangrijke stap zijn voor Sanoma/SBS, het grootste mediabedrijf van Nederland. Niet alleen troeft het marktleider RTL af. Het is ook een teken dat SBS weer in de lift zit. En het is een plus voor Peter de Mönnink, sinds een jaar de baas bij Sanoma en iets korter ook bij SBS. Hij was nauw betrokken bij de deal, zijn mensen gingen een paar keer naar Zwitserland om de UEFA te overtuigen.

De Mönnink, afkomstig van informatieconcern Reed Elsevier, moet Sanoma en SBS weer laten groeien. „Dat is de belofte die in dit bedrijf zit.” De eerste jaren na de overname van SBS in 2011 kenmerkten zich door dalende kijkcijfers, meer flops dan hits en ruzie tussen aandeelhouders Sanoma en Talpa.

Voor het eerst blikt De Mönnink terug op zijn eerste jaar. Graag praat hij over zijn strategie, vooral in het Engels. „Structure follows strategy”, zegt hij dan. Of: „Wij managen de bladen niet langer for profit, maar we managen merken for growth.”

Alles wordt on demand. Kijkers bepalen zelf wanneer ze iets willen zien. En u koopt de Champions League en begint SBS9. Is dat dan de toekomst?

„In Nederland wordt nog 98 procent van de tijd gekeken naar gewone tv. Dat verandert morgen niet. Media raken gefragmenteerd en dus worden media die de massa bereiken steeds waardevoller. Kijkers willen sport graag rechtstreeks zien. Dat maakt de Champions League en ook de Eredivisie van groot belang.”

Tv wordt interactiever. Wat moeten SBS en Sanoma daarmee?

„Binnen drie tot vijf jaar weten we beter wie de kijkers zijn. Die kunnen we dan reclame op maat tonen en beter bedienen. Sanoma en SBS moeten een crossmediaal bedrijf worden. Daarin zit de kracht van Sanoma en SBS. Of beter: van Talpa, Sanoma en SBS.”

De spanning bij SBS was te snijden. Sanoma vond dat Talpa niet genoeg hits leverde. De Mol wilde Sanoma uitkopen. Geen fijn moment voor u om te beginnen.

„In gespannen situaties worden bedrijven egeltjes. Ze rollen zich op. Keren zich naar binnen. Je moet elkaars hand juist vasthouden. Je kunt er niet geld tegenaan gooien en hopen dat het goed komt.”

Hoe heeft u de relatie met John de Mol verbeterd?

„Ik ben met John gaan praten. Ons eerste gesprek was begin januari, in het complex van Utopia in Laren. Het klikte. We hebben afgesproken dat we gingen zoeken naar een werkbare oplossing. Dat heeft geleid tot de huidige samenwerking.”

Utopia werd een hit. Een doorbraak. Zozeer dat u laatst tijdens een presentatie als een verliefd stel uw samenwerking bezong. Bent u echt hetzelfde type mens?

„John is creatief. Dat vind ik mijzelf ook. Hij is ondernemend, ik ook. En we zijn zeker gepassioneerd. Maar ik vind niet dat ik mij op dezelfde hoogte kan stellen als John. Hier past bescheidenheid. Hij heeft een indrukwekkend statuur.”

Zag Hans Edin, uw Finse voorganger bij SBS, dat dan niet?

„In een samenwerking kan veel verloren gaan als je elkaar niet verstaat.”

Bladen moeten nu merken worden, ook online en op tv. Uw voorganger bij Sanoma, Dick Molman, vond Libelle TV niets.

„Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben er van overtuigd dat crossmedialiteit werkt. Ik heb gezegd: VT Wonen op tv, dat gaan we echt doen.”

Dat klinkt logisch. Sanoma heeft een woonblad, -beurs en -webwinkel. Waarom werkten die nog niet samen?

„Dat heb ik me ook afgevraagd. Mensen dronken koffie, ze bedachten plannen, maar die kwamen niet tot wasdom. Voor VT Wonen hebben we de site omgebouwd tot shop, binnen twee maanden hebben de redactie en een productiemaatschappij een format bedacht, zeven commerciële partners toonden interesse. En nu is het een succes. Komend seizoen maken we een dertigtal afleveringen.”

Laten al uw bladen of sites zich zo simpel naar tv vertalen? Ook NU.nl?

„Wij denken na over NU.nl op tv. Deze zomer deden we een test, een kort WK-journaal op Veronica. Binnenkort volgt een samenvatting van het nieuwsjaar. Als wij dat geslaagd vinden, kan dat zo maar leiden tot een format op tv. Wij gaan niet RTL Nieuws maken, of het NOS Journaal. Kansloos. Een kijker die kort en krachtig nieuws wil, kunnen we wel bedienen.

„Een ander voorbeeld is het Viva Forum. Een unieke plek op het web waar 1,2 miljoen vrouwen discussiëren over allerlei thema’s. Het zou heel... nee... méér dan interessant zijn om het forum te vertalen naar tv. We hebben ideeën maar die zijn nog niet duidelijk genoeg.”

Een programma voor uw kwakkelende vrouwenzender Net5?

„Ja. De prestatie van Net5 is onvoldoende. Daarom willen we de zender beter linken aan Sanoma. Wij zijn heel sterk in vrouwen: we hebben Libelle, Margriet, Viva, Linda. Van de 6,5 miljoen vrouwen in Nederland van 18+ bereiken wij er 5,7 miljoen. We hebben een directeur vrouwen aangesteld. Samen met de programmadirecteur moet zij Net5 weer ‘de beste zender voor de leukste vrouw van Nederland’ maken.”

Sanoma heeft dit jaar veel bladen verkocht. Een gat in het bedrijf?

„Een kleine twintig bladen. Panorama, Nieuwe Revu en Playboy zijn iconische titels. Als je die verkoopt ontstaat de indruk dat het slecht gaat, maar ze zijn in omvang onvergelijkbaar met Libelle en Margriet. Mensen doen alsof we fors zijn gekrompen. Sanoma heeft een omzet van 700 miljoen euro en 1.700 voltijdbanen; de verkochte titels zetten samen 50 miljoen om. Er is de aflopen tijd gedaan alsof het slecht ging met Sanoma en SBS, maar beide bedrijven maken winst. Het probleem zat in het feit dat ze niet groeiden.”

U bent heel uitgesproken over uw crossmediale strategie. Twijfelt u wel eens?

„Eh, nee. Ik twijfel er niet aan dat ik altijd voldoende mensen om me heen heb om me te voeden met ideeën. En een strategie is niet statisch. Dit bedrijf was geen groeibriljant. Dat willen wij ervan maken.”

    • Jan Benjamin