Dit schrijven andere media vandaag

Rain clouds blow over a pasture with cows on the edge of Naardermeer nature reserve in Muiderberg, near Amsterdam, Netherlands, Wednesday, May 7, 2014. A light breeze brings rapidly changing spring weather with sun and rain, and temperatures around 16 degrees Celsius, or 61 Fahrenheit. (AP Photo/Peter Dejong)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nieuwe rechtszaak om woekerpolis

De woekerpoliszaak is blijkbaar nog steeds niet afgerond. Nu overweegt de Consumentenbond samen met claimorganisatie Wakkerpolis een rechtszaak aan te spannen tegen Nationale-Nederlanden. Dat schrijft de Volkskrant. De Consumentenbond vindt dat de verzekeraar de gedupeerden beter moet compenseren. De mensen die zo’n woekerpolis aanschaften moeten nog minimaal 2 miljard euro terugkrijgen, staat in de brief die de Consumentenbond en Wakkerpolis hebben opgesteld.

De Consumentenbond gaf altijd alleen maar advies, maar neemt nu een actievere rol aan. ‘Door nu op te treden voorkomen we hopelijk dat we over tien jaar nog over de woekerpolis praten in Nederland’, aldus de woordvoerder.

De Consumentenbond en Wakkerpolis eisen binnen twee weken toezeggingen. Gebeurt dat niet dan komt er een collectieve rechtszaak. Omdat er vorig jaar wat successen zijn behaald bij de rechter, durfde de Consumentenbond het risico van deze rechtszaak wel te nemen. De kosten wil de bond namelijk verhalen op Nationale-Nederlanden. Als de zaak niet wordt gewonnen, dan is dat een flinke financiële strop voor de Consumentenbond.

Nederlandse economie groeit weer

Goed nieuws voor Nederland. Er komen nieuwe banen en niet meer alleen doordat de export toeneemt. De Nederlandse Bank bracht dat positieve nieuws bij de presentatie van de halfjaarlijkse verwachtingen voor de Nederlandse economie. Het Financieele Dagblad zet vandaag alles op een rijtje.

‘De groei trekt duidelijk weer verder aan en daarbij is voor het eerst weer sprake van een breed gespreide groei die ook gedragen wordt door de binnenlandse bestedingen’, aldus DNB-directeur Job Swank.

De verwachting is dat de economie na een groei van 0,8 procent dit jaar, volgend jaar met 1,2 procent zal groeien, en in 2016 zelfs met 1,5 procent. Dat komt dus onder meer doordat de arbeidsmarkt verbetert, maar ook doordat de consumptie groeit: met 1,8 procent in 2015 en 1,9 procent in 2016. Ook bedrijven durven naar verwachting weer te investeren.

De olieprijs is wel nog een reden voor zorg. Die kan ervoor zorgen dat ook de gasprijzen dalen, en daarmee de gasinkomsten van Nederland.

Energiebedrijven woedend

Ze doen hun best, maar lijken het nooit goed te kunnen doen. De grote energiebedrijven zijn woedend omdat ze onderaan de lijst met duurzame elektriciteitsleveranciers bungelen, schrijft Trouw.

Opstellers van de lijst zijn Greenpeace, Natuur en Milieu, de Consumentenbond en ontwikkelingsorganisatie Hivos. Zij beoordelen biomassa als bijstook in kolencentrales bijvoorbeeld negatief: ‘Terwijl in het Energieakkoord, dat nota bene mede door Greenpeace en Natuur en Milieu is ondertekend, is vastgelegd dat biomassa moet worden ingezet om de duurzame doelstellingen in 2023 te halen’, reageert Eon-woordvoerder Edwin Kotylak.

De vergelijking klopt ook niet, vindt Kotylak: kleine energieleveranciers die zelf geen stroom produceren, zijn niet te vergelijken met de grote bedrijven. Nuon vindt dat de onderzoekers ‘slordig’ omgaan met de aangeleverde informatie. ‘Daar bovenop worden ook nog eens onjuiste relaties gelegd tussen feiten. Dit alles leidt tot verkeerde conclusies’, zegt woordvoerder Ariana Voltz.

De lijst wordt ook gemaakt zónder informatie van de energiebedrijven. Eon, Electrabel en Essent weigerden al mee te werken. Eneco is het enige bedrijf dat in de bovenste regionen van de lijst, op de 7e plek eindigt.

    • Eefje Rammeloo