Minder malaria dankzij betere muggennetten

Het aantal malariadoden en -patiënten is sinds 2000 zeer fors gedaald. Maar 3,2 miljard mensen lopen nog risico.

Beneden Sahara meeste malaria, ondanks vooruitgang
Beneden Sahara meeste malaria, ondanks vooruitgang

Het aantal malariapatiënten en -doden is sinds 2000 „fors” gedaald. Vooral de verspreiding van klamboes heeft daaraan bijgedragen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO in het vandaag verschenen jaarlijkse malariarapport.

Volgens de studie nam het aantal malariadoden tussen 2000 en 2013 met 47 procent af. In Afrika beneden de Sahara, waar bijna 90 procent van de slachtoffers woont, was de ziekte nog maar half zo vaak dodelijk. Terwijl het inwonertal in dat risicovolle gebied met ruim 40 procent groeide, nam ook het aantal mensen dat de ziekte kreeg af: van 173 miljoen in 2000 tot 128 miljoen in 2013.

De voornaamste oorzaak van de daling is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie het feit dat meer mensen klamboes hebben die met een insecticide zijn geïmpregneerd. Vorig jaar had bijna de helft van de mensen in een malaria-risicogebied zo’n muggennet boven het bed hangen. In 2004 was dat slechts 4 procent.

Verder speelt volgens de WHO mee dat meer getest wordt op malaria. Het aantal snelle diagnostische tests bedroeg vorig jaar 319 miljoen. Vijf jaar eerder was dat 46 miljoen. Ook is het aantal ingezette behandelingen tegen malaria gestegen van elf miljoen in 2005 naar 392 miljoen vorig jaar.

In een toenemend aantal landen lijkt malaria helemaal te verdwijnen, schrijft de WHO. Zo rapporteerden Sri Lanka en Azerbeidzjan vorig jaar voor het eerst geen nieuwe besmettingen. In elf landen, waaronder Argentinië, Egypte en Marokko, waren er geen patiënten die de ziekte in eigen land hadden opgelopen.

De VN-organisatie waarschuwt dat in de West-Afrikaanse landen die momenteel worden getroffen door ebola, ook malaria weer vaker de kop kan opsteken. De ebola-epidemie heeft tot gevolg dat veel klinieken zijn dicht gegaan. Daardoor zijn ook programma’s tegen verspreiding van malaria stil komen te liggen.

De WHO constateert dat in risicogebieden weliswaar meer mensen onder klamboes slapen, maar dat het spuiten met insecticide is afgenomen. Een tweede gevaar is dat de parasiet die malaria veroorzaakt, steeds vaker resistent is voor de medicijnen.

„We kunnen het gevecht tegen malaria winnen”, zegt directeur-generaal van de WHO Margaret Chan bij de presentatie van het rapport. „We hebben het juiste gereedschap. Maar we moeten die middelen nog wel bij veel meer mensen krijgen.”