Meerderheid in Kamer wil af van lijstverbindingen

Een verkiezingsbord voor de parlementaire verkiezingen in 2012.
Een verkiezingsbord voor de parlementaire verkiezingen in 2012. Foto ANP/Erik van 't Woud

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van lijstverbindingen bij verkiezingen. VVD-Kamerlid Joost Taverne kreeg vandaag na enkele jaren campagne voldoende steun voor zijn redenering dat stemmen op een partij nu eenmaal niet bij een andere partij terecht horen te komen.

Twitter avatar JoostTaverne Joost Taverne Zojuist heeft de Tweede Kamer mijn motie om lijstverbindingen af te schaffen aangenomen. Daarmee komt een eind aan politieke koppelverkoop.

Samen met D66 en SP kreeg de VVD het voor elkaar dat de Kamer het kabinet nu opgeroepen heeft de wet op die manier te veranderen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei eerder al dat hij geen voorstander van is - hij vindt lijstverbindingen geen probleem, omdat kiezer te voren weten welke partijen zich aan elkaar verbonden hebben.

Elkaar helpen

Lijstverbindingen hebben er sinds 1973 voor gezorgd dat gelijkgestemde partijen bij de zetelverdelingen profiteren van elkaars overschotjes: stemmen die niet voldoende zijn voor een hele zetel vallen toe aan de ander. Zo hielpen linkse of christelijke partijen liever elkaar dan andere partijen.

De VVD vindt dat niks. Volgens Taverne paste deze regel vooral bij de tijd dat nog gehoopt werd op verdere bundeling van partijen, en hij vindt dat dit doel nu uit het zicht verdwenen. Het gaat nu alleen nog om ordinaire stemmenwinst.

In 2010 werd de lijstverbinding om die reden al geschrapt voor Eerste Kamerverkiezingen. Bij alle andere verkiezingen, lokaal, provinciaal, landelijk en Europees, kunnen lijstverbindingen wel.