Machtsstrijd Zimbabwe: Mugabe ontslaat vicepresident

Mugabe tijdens het partijcongres in Harare.
Mugabe tijdens het partijcongres in Harare. Foto EPA/Aaron Ufumeli

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe heeft vanmiddag een deel van zijn regering ontslagen. Vicepresident Joice Mujuru is één van de kabinetsleden die het veld moeten ruimen, meldt persbureau Reuters. Daarnaast zijn zeven ministers weggestuurd.

In Zimbabwe is al een tijd een machtsstrijd aan de gang. Mugabe is hoogbejaard en de ouderdom speelt hem parten. De vraag dringt zich op wie hem bij overlijden zou opvolgen. Voorlopig geldt hij nog als onbetwiste leider, al nam de populariteit van Mujuru steeds verder toe. Ze was in alles klaar om de macht over te nemen, zegt onze correspondent Bram Vermeulen.

“Nu duwt Mugabe haar van het podium. Officieel verkoopt hij dit als een maatregel tegen hoogverraad. Mujuru zou van plan zijn geweest hem te onttronen of zelfs te vermoorden.”

vervolging voor hoogverraad

Mujuru was afgelopen week niet aanwezig bij het congres van Mugabe’s partij Zanu-PF. Haar werd de toegang ontzegd, schreef Vermeulen gisteren in NRC Handelsblad (€). De achterliggende reden voor het ontslag van Mujuru is volgens hem de strijd om de macht.

“Tien jaar geleden speelde Mugabe hetzelfde spelletje. Toen werkte hij de ambitieuze Emmerson Mnangagwa, nu minister van Justitie, weg. Het is bijna een ritueel. Als iemand te groot wordt, dient zijn kop eraf gehakt te worden.”

Mogelijk wordt Mujuru nu vervolgd voor hoogverraad. Wat voor straf daarop staat is niet duidelijk. De familie van de politica zou al naar Zuid-Afrika zijn gevlucht.

Grace for president? Nee.

De ouderdom van Mugabe vormt geen belemmering voor zijn populariteit binnen de partij. Hij werd tijdens het congres unaniem gekozen als leider voor de verkiezingen in 2018. Dan zou hij 94 zijn.

Mugabes 49-jarige echtgenote Grace strijd naar verluidt ook om de opvolging van haar man. Zij werd tijdens het congres benoemd tot voorzitter van de vrouwenliga van de partij, schreef Vermeulen. Hoewel ze nu is toegetreden tot de partijtop, lijkt de kans gering dat zij vicepresident zou worden. Minister van Justitie Mnangagwa is de grootste kanshebber, aldus Vermeulen.

Lees verder in NRC Handelsblad: Alleen voor hoogbejaarde Mugabe plek op podium (€)

    • Laura Klompenhouwer