Laatste Franse gijzelaar vrijgelaten

Serge Lazarevic, de Fransman die in 2011 in het noorden van Mali werd ontvoerd door de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, is vrijgelaten na “intensieve inspanningen” van Niger en Mali. Het betekent dat nergens ter wereld meer Franse gijzelaars zijn; Lazarevic was de laatst overgebleven inwoner die vastgehouden werd.

Een ongedateerde foto van Serge Lazarevic. Foto AP

Serge Lazarevic, de Fransman die in 2011 in het noorden van Mali werd ontvoerd door de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, is vrijgelaten na “intensieve inspanningen” van Niger en Mali. Het betekent dat nergens ter wereld meer Franse gijzelaars zijn; Lazarevic was de laatst overgebleven inwoner die vastgehouden werd.

De Nigerese regering meldde de vrijlating van Lazarevic, waarna de Franse president Francois Hollande het nieuws aan journalisten bevestigde, schrijft persbureau Reuters.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Elysée bevestigt: Franse gijzelaar Serge Lazarevic vrij.

Lazarevic werd drie jaar lang in de Sahel vastgehouden door Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb (AQIM). Waar hij precies is vrijgelaten, is nog onduidelijk. Hollande zei dat Lazarevic nu onderweg is naar de Nigerese hoofdstad Niamey.

In juni van dit jaar verscheen Lazarevic nog in een video, opgenomen in mei. Hij riep Hollande en zijn familie op voor zijn vrijlating te zorgen. Hij zei “meerdere gezondheidsproblemen” te hebben.

Sjaak Rijke

Ook de Nederlander Sjaak Rijke werd door AQIM ontvoerd, een dag na Lazarevic. Rijke is nog niet steeds niet vrij. Hij verscheen half november in een video waarin hij de Nederlandse regering opriep meer te doen om hem vrij te krijgen.

Het is onduidelijk of Rijke nog in Mali is. Sinds zijn ontvoering is het Franse leger daar binnengevallen en daarna zijn er duizenden VN-militairen naartoe gestuurd. In de videoboodschap sprak Rijke zelf van zijn “gevangenschap in de Sahara”.

    • Frank Huiskamp