Reclame Jumbo valt totaal verkeerd

Frank Lammers
Frank Lammers

De hond van Frank Lammers schenkt zijn bot aan een zwervershond in de sneeuw, Henk Poort deelt soep uit en geeft een hand aan een dakloze met blonde dreadlocks. Lee Towers laadt voedselpakketten uit.

Met de commercial Samen vieren we Kerst, heeft supermarktketen Jumbo een flinke lading kritiek over zich heen gekregen. Het was volgens twitteraars een schande dat er zoveel geld zou zijn betaald aan de vele bekende Nederlanders die meedoen. Hoeveel voedselpakketten hadden ze daarvoor kunnen maken?

Met het lied vragen de BN’ers aandacht voor een liefdadigheidsactie van Jumbo, in samenwerking met acht goede doelen. Componist René Froger (tevens ambassadeur van de Voedselbank) trommelde een rij van zijn ‘gabbers’ op: Jan Smit, Lee Towers, Chantal Janzen, Willeke Alberti, Do, etc.

Lange Frans beaamde op radiozender 100% NL dat hij betaald kreeg: „Ik gun het me zelf ook ontzettend. Ik zag hem binnenkomen en dacht: ja, dat heb je mooi verdiend, Lange.” Volgens hem konden de artiesten kiezen: „Je kon het ook honderd procent doneren.”

Maurice Nieuwland van Jumbo ontkent: „De artiesten hebben enkel een geringe onkostenvergoeding gekregen. Voor een gage voor een commercial praat je over tienduizenden euro’s, soms zelfs honderdduizenden. Daar is hier geen sprake van.” Hoeveel er wel is betaald, wil hij niet zeggen.

Volgens tv-presentator Henny Huisman gaat het om een onkostenvergoeding van „enkele duizenden euro’s” voor twee dagen werk: „Als je het vergelijkt met een modaal salaris van een krantenlezer, dan is het een hartstikke leuk bedrag. Maar als je het vergelijkt met wat een BN’er normaal krijgt, dan is het niks.”

René Froger is boos: „Al die azijnzeikers die zelf nooit een poot uitsteken. We werken samen om voor veel mensen een knappe Kerst in elkaar te zetten. Die mensen die strálen als je helpt.” Volgens Froger gaat het erom dat de BN’ers hun eigen goede doel vertegenwoordigen: „Ze willen vanuit hun hart mensen helpen. En Jumbo had ook kunnen zeggen: we gooien de rollades in de aanbieding en we gaan een hele hoop geld verdienen dit jaar.”

    • Wilfred Takken