Jij poldert net zo lang tot een ICT-project wel doet waar het voor is bedoeld

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Ervaren consultant
Bedrijf: SYSQA, een adviesbureau voor ICT-projecten. Er werken zo’n tweehonderd mensen.
Wat opvalt aan de vacature: “We vinden het aantal jaar ervaring minder relevant dan dat je over de juiste vaardigheden beschikt.”

Wat doe je dan eigenlijk?

“Er is bijna geen proces in een bedrijf meer waar geen ICT bij komt kijken”, zegt human relations manager Hayke Tjemmes. Jij zorgt dat de ICT het project ondersteunt in plaats van tegenwerkt.  Stel, een grote verzekeraar wil een nieuwe verzekering gaan aanbieden. Jij bepaalt samen met de verzekeraar wat daarvoor nodig is. “Een vereiste kan bijvoorbeeld zijn dat een offerte binnen dertig seconden na het maken automatisch wordt uitgeprint”, zegt Tjemmes. Je zorgt ook dat het systeem aansluit bij de organisatie. “Wanneer iemand bijvoorbeeld de taak krijgt om offertes op te stellen, moet hij of zij dat in het nieuwe systeem wel kunnen doen.”

Het is ook belangrijk dat alle onderdelen van het systeem op elkaar aansluiten. “Als een deel door het bedrijf zelf wordt gemaakt en een deel door een externe softwareleverancier, zorg jij dat de twee delen op elkaar aansluiten”, zegt Tjemmes. En je ziet erop toe dat er niet te veel dingen dubbel worden gecontroleerd.

Je zorgt er ook voor dat het systeem aan de gestelde eisen voldoet. “Je test het project bijvoorbeeld onder een stel gebruikers als  halverwege is”, zegt Tjemmes. Want dan kan je nog bijsturen als er iets niet goed is. En als het systeem klaar is, blijf je in de gaten houden of er problemen ontstaan. Die problemen geef je door aan de ontwikkelaars.

Wat verdient dat?

Dat ligt aan hoeveel ervaring je hebt, maar volgens Tjemmes is het een goed salaris. Je krijgt ook een auto van de zaak en laptop.

“We verwachten best veel van onze werknemers, dus zij mogen ook iets verwachten van ons.”

Waarom zoeken ze iemand?

SYSQA wil in 2020 marktleider zijn in het aansturen van ICT-projecten. Vanwaar dat zelfvertrouwen? “We zijn eerder dan onze concurrenten begonnen met kijken naar de organisatorische kant van een project, in plaats van alleen naar de technische kant.” Om dat uit te breiden heeft SYSQA jou nodig.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand met “politieke visie”, aldus de vacaturetekst. “Binnen een bedrijf hebben mensen vaak allerlei belangen, en dat politieke spel moet je kunnen spelen”, legt Tjemmes uit. Moet je dus gaan polderen? “Je moet alle belangen kennen en ermee om kunnen gaan.” En je weet anderen uiteindelijk ervan te overtuigen dat jouw visie de beste is.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je zit bijna altijd op locatie bij de opdrachtgever. “We hebben wel een kantoor, maar daar werkt eigenlijk alleen het management”, zegt Tjemmes. Je wisselt dus vaak van bedrijf. Aan variatie dus geen gebrek, maar je moet je wel iedere keer snel kunnen en willen invechten bij een bedrijf.

De band met collega’s is volgens Tjemmes trouwens even goed sterk. “Je ziet elkaar niet elke week, maar we hebben elk kwartaal een personeelsbijeenkomst en regelmatig workshops en bedrijfsuitjes.”

“Omdat je je collega’s niet vaak ziet ben je dan juist extra intensief met elkaar bezig.”

    • Pim Brasser