Epke is verrast door vraag

Epke Zonderland staat niet onwelwillend tegenover de wens van sportkoepel NOC*NSF hem kandidaat te stellen voor de atletencommissie van het IOC.

Nadat voorzitter André Bolhuis zich had laten ontvallen de turner graag te willen voordragen, wist Zonderland niet goed wat hij daarvan moest vinden. Het duurde even voordat hij over het voornemen van NOC*NSF werd ingelicht, want Bolhuis had zijn naam genoemd zonder Zonderland te hebben gepolst. Hij deed dat in Monaco waar hij als gast van voorzitter Thomas Bach de buitengewone vergadering van het IOC bijwoonde.

Bolhuis wil naast Camiel Eurlings een tweede Nederlands IOC-lid. De kortste weg gaat via de atletencommissie, waarvan leden tevens IOC-lid zijn.

Eén klein probleem in het geval Zonderland: de turner zegt niet te weten wat de functie inhoudt. Hij voelt zich vereerd, maar wil eerst een gesprek met Bolhuis om te weten of zo’n stap voor hem wel haalbaar is.

Bolhuis kent geen twijfel: „Ik denk dat hij een goede kans maakt gekozen te worden. Een sporter van zijn niveau, die er een studie geneeskunde naast doet, heeft veel in zijn mars.”

Het liefst ziet Bolhuis dat Zonderland zich kandidaat stelt tijdens de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. Maar de voorzitter begrijpt dat zijn wens op gespannen voet staat met de sportieve ambitie van Zonderland, die in Rio zijn tweede goud wil winnen. Een kandidatuur tijdens de Spelen in Tokio (2020) is een alternatief, maar gevaar is dat de rekspecialist dan niet meer zo hot is. Hij heeft aangekondigd dat ‘Rio’ zijn laatste Spelen worden.