Hier maken ze je kerststerren

Foto Reuters

In deze fabriek in de stad Yiwu, ten zuiden van Shanghai, maken ze nu nog de laatste kerststerren voor de komende feestdagen. De stad staat bekend als dé plek in China waar de kerstproducten vandaan komen: 65 procent van de decemberparafernalia die het land voortbrengt, wordt hier vervaardigd. Eerder dit jaar meldden Chinese en internationale media dat het niet goed gaat in de kerstproductenbranche in China: voor het derde jaar op rij was de omzet van de gehele productie teruggelopen, omdat het aanbod niet meer aan de vraag voldeed. Klanten willen steeds goedkopere producten. Als reden voor de teruggelopen omzet in Yiwu wordt specifiek aangevoerd dat de economische situatie in Latijns-Amerika tegenzit: daarheen gaat veruit de meeste export uit de fabrieksstad.