Het mag niet, toch rijdt Uber door

Uber overtreedt de wet met zijn taxidienst UberPOP, zo oordeelde de rechter gisteren. Toch blijven de taxi’s rijden.

Een protest tegen UberX, de Amerikaanse versie van UberPOP, in Philadelphia.
Een protest tegen UberX, de Amerikaanse versie van UberPOP, in Philadelphia. Foto AP

Hij is onlangs zijn baan in de thuiszorg kwijtgeraakt, vertelt onze UberPOP-chauffeur deze vrijdagavond. Gelukkig heeft hij zijn kleine, witte Hyundai nog. Het is zijn belangrijkste bron van inkomsten.

Hij komt vanavond helemaal uit Driebergen om ons van Amsterdam-West naar het Centraal Station te brengen. Het ritje levert hem tien euro op, van dat bedrag gaat nog eens 20 procent naar Uber. „Ik kijk het nog even aan”, antwoordt onze chauffeur op de vraag of het wel de moeite is.

UberPOP, de dienst van Uber die particulieren in staat stelt om hun auto als taxi te gebruiken, is illegaal in Nederland. Chauffeurs overtreden de wet, omdat ze niet over een taxivergunning beschikken. Toch rijden er op dit moment enkele tientallen UberPOP-chauffeurs rond in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Dat mag niet, vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport – dat onlangs eiste dat Uber stopt met het aanbieden van UberPOP op last van een dwangsom van maximaal 100.000 euro. Een bezwaar daartegen van Uber werd gisteren door de voorzieningenrechter afgewezen. Uber gaat in beroep. „De uitspraak betekent zeker niet dat we gaan stoppen”, zei Niek van Leeuwen, die de Nederlandse afdeling van Uber leidt. „Er zijn vanuit de politiek initiatieven in de maak om die wetgeving te moderniseren. Dat mogen we niet laten stranden.”

Ofwel: de UberPOP-chauffeurs blijven gewoon rijden, ook al mag het niet. En dat er in Rotterdam en Amsterdam al chauffeurs zijn aangehouden? „De animo onder chauffeurs stijgt alleen maar”, aldus Van Leeuwen. „Boetes moeten nog volgen. Mocht het zover komen, dan zal Uber ook daartegen in beroep gaan.”

Dat is de tactiek van Uber – net zo lang doorgaan met de illegale praktijken tot de wet wordt aangepast. Uber wist in meerdere Amerikaanse steden op deze manier een wetswijziging af te dwingen. In Europa gaat dat een stuk moeizamer: UberPOP is door de rechter in onder meer Brussel, Berlijn en Hamburg verboden.

En afgelopen weekend moest Uber stoppen met zijn werkzaamheden in New Delhi, nadat een passagier door een Uber-chauffeur was verkracht. Het verleden van de chauffeur, eerder opgepakt op verdenking van verkrachting, was tijdens de screening niet door Uber opgemerkt.

Alle rechtszaken leiden tot enorme advocatenkosten en veel negatieve publiciteit, maar toch lijkt Uber er weinig last van te hebben. Vorige week haalde het bedrijf nog een miljard euro op bij investeerders. Met een geschatte waarde van 32,5 miljard euro is Uber één van de meest veelbelovende nieuwe bedrijven uit Silicon Valley.

    • Stijn Bronzwaer