Het gevoel dat je niet langer in Kansas meer bent

Wie: Solomonica de Winter

Leeftijd: 17

Wat: debuterend romanschrijver

Waar: DWDD, 3 december

Met wonderkinderen ligt het altijd een beetje ingewikkeld. Op televisie worden ze doorgaans aangesproken met een mengeling van bewondering en meewarigheid. Je ziet het bij de quiz voor hoogbegaafden SlimmerIQen (RTL4), maar ook telkens wanneer Matthijs van Nieuwkerk een minderjarige aan tafel heeft die een bijzondere prestatie heeft geleverd: jeetje, wat knap van je zeg! Maar hoe doe je dat dan met school en zo?

De 17-jarige Solomonica de Winter had op 10-jarige leeftijd al zes boeken geschreven, veelal over wolven en andere dieren, zo vertelde ze aan de Joodse Omroep (Moon en het Wolvenmeisje).

De in het Engels geschreven roman Over the Rainbow werd eerst in Duitsland uitgegeven en nu in Nederlandse vertaling als Achter de Regenboog. In een van de eerste recensies schreef Trouw dat het een veelbelovend, maar nog onrijp boek was. Ook wordt verondersteld dat het nooit een uitgever zou hebben gevonden, als schrijvers Leon de Winter en Jessica Durlacher niet haar ouders zouden zijn geweest. We zijn er niet bij geweest natuurlijk, maar in een interview vertelt de auteur juist trots dat haar boek uit een stapel te voorschijn gekomen was, zonder kennis over identiteit of leeftijd van de schrijver.

Ze zegt ook zo goed als geen boeken van haar ouders te hebben willen lezen. Wel Kafka, Dostojevski, Nabokov, Kerouac, Kundera. En The Wizard of Oz, vooral dankzij de film met Judy Garland. Die heeft ze talloze keren bekeken.

Als Dorothy met haar hondje Toto het rijk van Oz betreedt, zegt ze het gevoel te hebben dat ze niet langer in Kansas zijn. Van een zwart-wit wereld belandde ze in een kleurenparadijs.

Voor Solomonica ging het andersom, toen ze van Berkeley naar Bloemendaal terugverhuisde. In interviews vertelt ze dat de woede van haar 13-jarige hoofdpersoon Blue wellicht haar eigen boosheid reflecteert. Maar volgens Trouw is Blue vooral kwaad omdat haar moeder haar te veel als volwassene benadert.

Blue is een romanpersonage, maar ik zou er ook voor kiezen om doodernstige jonge genieën zeer serieus te nemen. In DWDD droeg Moon een meisjesachtige halsketting met zilveren bedeltjes. Maar ze weet nu al dat haar volgende boek veel beter wordt. Met veel dood en verderf erin.

    • Hans Beerekamp