Gaslek. Douchen in het zwembad

Door een gesprongen gasleiding zit een wijk in de kou. De gemeente deelt straalkachels uit.

Anton (boven) en Henny Hobbelink in hun met straalkachels verwarmde woonkamer. foto’s Merlin Daleman

Anton (71) en Henny Hobbelink (70) mogen dan zonder gas zitten, de elektriciteit doet het duidelijk nog wel. Hun woonkamer is bezaaid met kerstversiering en gekleurde lampjes. Dat er problemen zijn, blijkt uit een briefje op de voordeur: ‘gas hoofdkraan gesloten’. Zo weten de monteurs dat ze de woning en leidingen moeten controleren.

Afgelopen zondagochtend sprongen een water- en gasleiding in de Apeldoornse wijk Anklaar. De waterleiding is inmiddels hersteld, maar zo’n 550 huishoudens zitten al dagenlang zonder gas. Door de breuk is de hoofdleiding volgelopen met water en zand. Gasleverancier Liander moet eerst alle leidingen schoonmaken voordat de toevoer hersteld kan worden.

Het verandert de wijk in een bouwput. Zo’n dertig monteurs van Liander zijn van ’s ochtends acht tot ’s avonds tien uur bezig de schade te herstellen. Bijna elke straat is wel op meerdere plekken opengebroken. Er rijdt een zuigwagen rond die de leidingen leegmaakt.

Bewoners die niet kunnen douchen, of thuis zitten te bibberen van de kou, kunnen inmiddels op verschillende plekken in de wijk terecht. Zwembad de Sprenkelaar stelt de douches gratis beschikbaar en de gemeente heeft een informatiecentrum geopend. Daar worden ook kleine kacheltjes en warme soep uitgedeeld.

Barbecue in huis

Bij Anton en Henny Hobbelink kwam zelfs iemand van de gemeente langs om een kacheltje te brengen. Ze hebben twee straalkachels in de kamer, maar die kunnen niet te lang aan. Henny heeft een ernstige vorm van de chronische longziekte COPD. De lucht van de kachels slaat daarom op haar longen. Ze draagt een coltrui, een rood vest en daaroverheen een bodywarmer: „Maar ik heb het nog steeds koud.” Het zwembad is voor Henny te ver weg, dus douchen doen ze gewoon niet. Anton Hobbelink: „Als je gepensioneerd bent hoef je niet elke dag te douchen, een beetje wassen met koud water gaat best.”

Elk uur checkt hun kleindochter per telefoon of het gas het alweer doet. Zelf houden ze de website van de gemeente goed in de gaten.

Op die site waarschuwt de gemeente bewoners om vooral geen kookpitjes met gasflessen in huis te gebruiken. Dat is te gevaarlijk. Maandag werden enkele mensen onwel doordat ze in huis gingen barbecueën. Daarbij kwam gevaarlijke koolstofmonoxide vrij.

René Hagen (46) heeft lasagne gekocht. Dat hoeft alleen maar in de oven en die doet het nog. Douchen doen hij en zijn kinderen bij zijn ex-vrouw, die op de hoek woont. Hagen: „Het vervelendste is dat het zo koud is in huis. ’s Ochtends is het zo’n 13 graden.” Om de boel op te warmen heeft hij een klein kacheltje opgehaald en de terraswarmer in de huiskamer gezet. „Niet ideaal, want als ik ze te hoog zet slaan de stoppen door. Dan is er ook geen elektriciteit.”

Compensatie

Het is niet de eerste keer dat Apeldoorn wordt getroffen door gasuitval.

Begin juni zaten al ruim 1.300 huishoudens in een nabijgelegen wijk zonder gas. Ook toen was er bij werkzaamheden een leiding geraakt die vol zand en water kwam te staan. De compensatiekosten voor Liander kwamen uit op circa een miljoen euro. De regel is: elk gezin krijgt 35 euro compensatie voor de eerste acht uur zonder gas en voor elke vier uur daarna 20 euro. Hoe hoog het bedrag nu wordt is volgens een woordvoeder van Liander moeilijk te zeggen: „Inmiddels zitten we naar schatting in totaal op zo’n 132.000 euro.”

Liander probeert ervoor te zorgen dat in ieder geval het verzorgingshuis in de wijk vandaag weer gas heeft. Maar het kan nog wel vier dagen duren voordat iedereen in Anklaar weer is aangesloten.

Ondanks vervelende omstandigheden en de onrust op straat heerst er in het huis van Azzat Al-Ebate, Saskia Gerdien en hun zoon Karaar (11 jaar) geen paniek. Eten en douchen doen ze wel bij vrienden of de buren. Al-Ebate: „Veel bewoners zijn chagrijnig, al doen de mensen van de gemeente en Liander echt hun best. Ik denk dat het wel goed is dat we even moeten behelpen, dan weet je weer hoeveel luxe je normaal hebt.”

    • Anne Vegterlo