Fusie creëert grootste keten van apotheken in Nederland

Foto ANP/ Freek van den Bergh

Via een overname is de grootste keten van apotheken in Nederland in de maak. Brocacef koopt voor een onbekend bedrag de apotheken van Mediq, waardoor een keten ontstaat van 335 apotheken met een omzet van 2,1 miljard euro.

Het aantal apotheken dat onder de nieuwe combinatie valt is nog groter als de apotheken worden meegeteld die deels in eigendom van de uitbater zijn via een franchise. Het nieuwe bedrijf telt 5.300 werknemers.

De apotheken krijgen allemaal de naam BENU op de gevel. De mededingingsautoriteiten moeten de overname nog wel goedkeuren. De verwachting is dat de deal volgend jaar wordt afgerond.

In de etalage

Mediq, dat twee jaar geleden door de Amerikaanse investeerder Advent van de beurs werd gehaald, had zijn 226 apotheken sinds afgelopen zomer in de etalage staan. Tegenover persbureau Novum liet een woordvoerder destijds weten:

“In de afgelopen jaren was de strategie onder andere gericht op het versterken van ons Nederlandse apotheekbedrijf. Inmiddels heeft dit tot goede resultaten geleid. Om tot een verdere versnelling van de groei van Apotheken Nederland te komen, zijn we een onderzoek gestart naar alle strategische opties.”

In 2012 - het laatste jaar waarover openbaar verslag is gedaan - leed Mediq flink verlies op de apotheken. De levering van medicijnen en hulpmiddelen aan ziekenhuizen en mensen thuis was destijds wel winstgevend. Die internationaal opererende bedrijfstak blijft bestaan onder de vlag van Mediq en wordt verder uitgebouwd.

    • Eva Smal