Even snel langs de huisarts op het station

In Den Haag is er al één en straks komen er als het goed is meer: huisartsenposten voor de haastige forens. Sneller dan je eigen huisarts. Maar er is kritiek. Weet deze stationsarts wel genoeg om goede zorg te verlenen?

De CareToGo Inloopkliniek op station Den Haag Centraal, de eerste stationsdokterspost van Nederland. Foto Hollandse Hoogte

Snel een koffie halen, een croissantje en, voor je de trein in springt, nog even je oren laten uitspuiten. Het kan, sinds kort, op station Den Haag Centraal. In april opende daar de eerste CareToGo.

CareToGo is een inloopkliniek met huisartsen. Je kunt er terecht voor eenvoudige, acute klachten, zoals oorpijn, hoesten en diarree, maar ook voor een SOA-test, het uitspuiten van je oren of wondbehandeling. Een afspraak maken kan via telefoon en website, net zoals bij een gewone huisarts, of door gewoon binnen te lopen. Binnen tien minuten kun je terecht, zegt Henk Goldschmidt. „Of misschien duurt het soms een kwartier of twintig minuten.” De initiatiefnemer is nu in gesprek over nieuwe vestigingen.

Geen inzicht in dossier

CareToGo biedt hulp bij ‘iedere eenvoudige medische vraag’, zo staat op de website vermeld. Bij chronische ziekten of een vraag over verwijzing naar het ziekenhuis kan een patiënt beter naar zijn eigen huisarts. Die heeft namelijk een dossier opgebouwd waar CareToGo geen inzicht in heeft. Tijdens het consult baseert de arts zich op de informatie die de patiënt aan hem geeft.

De twee landelijke huisartsenverenigingen LHV en NHG zijn om die reden niet erg te spreken over het initiatief: het maakt de zorg onpersoonlijk en het is moeilijk zorg te verlenen aan een patiënt zonder een compleet dossier. Minister Schippers vindt juist dat het initiatief inspeelt op een vraag.

De inloopkliniek richt zich op mensen die naar de huisarts willen, maar daar niet te veel tijd aan kwijt willen zijn. In een onderzoek van NIVEL, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, gaf ruim 30 procent van de ondervraagden aan dat het weleens moeilijk was om de huisarts te bereiken.

CareToGo doet dat beter, claimt Goldschmidt. „De huisarts zit klaar op het moment dat de patiënt dat wil.” Ook kun je kiezen voor een Skype-consult. Na het consult beslist de patiënt zelf of de gegevens naar zijn eigen huisarts worden gestuurd. Het is overigens ook mogelijk anoniem te blijven.

Er is nog een groot verschil met de gewone huisarts: de zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet. Zorginstituut Nederland oordeelt namelijk dat het geen zorg is zoals huisartsen die aanbieden en dat het daarmee niet onder het basispakket valt. CareToGo is er dus voor mensen die graag wat betalen om tijd te besparen. Een consult kost 27,25 euro. Voor een Skype-consult betaal je 12,50 euro. Ter vergelijking: een normaal, wel vergoed huisartsenconsult kost 9,01 euro.

Is het wel rendabel?

Het klinkt allemaal leuk: een dokter die op je zit te wachten, op een ideaal bereikbare locatie. Maar dat kan toch niet rendabel zijn? Dat is het ook niet, erkent Goldschmidt. „Er komen nu ongeveer tien cliënten per dag, dat moet minstens het dubbele worden.” Dankzij een vijftal geldschieters (een tropenarts, een klinisch chemicus, een bestuurder uit de gezondheidszorg en twee retailers) kan de BV CareToGo toch draaiend worden gehouden. Welk bedrag geïnvesteerd is, wil Goldschmidt niet zeggen. Er werken nu zeven huisartsen en drie doktersassistenten, allemaal parttime. Per dag is er één arts en één assistent aanwezig.

In februari opent er een tweede vestiging bij Truckstop Nobis in Asten, langs de A67. Ook is CareToGo in gesprek met de NS om ook op andere grote stations te beginnen, zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Leiden en Groningen. Plannen genoeg. Maar het moet uiteindelijk natuurlijk wel kostendekkend worden. Goldschmidt: „Alleen de markt kan bewijzen dat dit initiatief werkt.”

    • Marieke ten Katen