Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Elsevier roept Aboutaleb uit tot Nederlander van het jaar

Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikt, samen met oogarts Tjeerd de Faber, de eerste vuurwerkbrillen uit aan leerlingen van de Talmaschool uit Rotterdam.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikt, samen met oogarts Tjeerd de Faber, de eerste vuurwerkbrillen uit aan leerlingen van de Talmaschool uit Rotterdam. Foto ANP/Remko de Waal

Weekblad Elsevier heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2014. Hij wordt geroemd voor zijn rol in de verbeterde reputatie van de stad in binnen- en buitenland.

Met nieuwe architectonische hoogstandjes als het Centraal Station en de Markthal trok Rotterdam dit jaar wereldwijd de aandacht en veranderde de reputatie van de stad in positieve zin. De stad die jarenlang vooral op ‘foute’ lijstjes figureerde, staat sinds dit jaar opeens op allemaal ‘goede’ lijstjes.

Daarnaast vervult Aboutaleb zijn functie met verve, vindt de redactie van Elsevier. Sleutelwoorden zijn: “toegewijd, oog voor detail, soms hard, altijd duidelijk”.

Aboutaleb is de elfde Nederlander van het jaar van Elsevier. Vorig jaar ging de eer naar Wim Pijbes, de directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook politici Mark Rutte en Ayaan Hirsi Ali gingen hem voor, evenals de oud-topman van ABN AMRO, Rijkman Groenink.