2Doc: Zodra ik buiten kom

NPO 2,

23.00-0.00u.

„Hallo schatje, met mij!” De kinderstem aan de andere kant van de telefoon blijft even stil en vraagt dan met wie hij spreekt. „Met mama! Herken je mijn stem niet?”

De documentaire Zodra ik buiten kom volgt moeders die in de gevangenis zitten. De een heeft tegen haar kind gezegd dat ze op vakantie is, de ander houdt vol dat ze in de gevangenis werkt. Ze kijken terug op hun leven en vertellen waarom ze afgesloten van hun kinderen achter de tralies zitten. De vrouwen bellen van hun eigen, geringe, budget met hun kinderen en doen mee aan opvoedcursussen en mama-meetings, waarbij ze knutselen en praten over hun problemen. Zo heeft een van de vrouwen uitgerekend dat ze per jaar in totaal ongeveer vijf dagen met haar kind doorbrengt.

„Hoe moet je dan een band creëren? Je krijgt wel leuke cursussen, maar hoe moet je die dan uitoefenen als je je kind nooit ziet?”

En ja, ze hebben het uiteindelijk aan zichzelf te danken dat ze vastzitten. „Sommige mensen zullen zeggen: dan had je aan je kinderen moeten denken voor je zoiets stoms deed. Maar soms doen mensen hele rare dingen om voor hun kinderen te kunnen zorgen.”

    • Joanne Karkdijk