Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Het Zwitserse OM vervolgt twee topmannen van Gazprom voor corruptie. Een van hen is directeur van een Amsterdamse joint venture. Goede timing op de Internationale Dag tegen Corruptie.

Vastgoedfonds Corio (van Hoog Catharijne) wordt overgenomen door het Franse Klépierre. De Corio-top ontvangt dankzij een merkwaardige regeling ook de bonus voor 2015 en 2016.

Straks is het net zo normaal als koffie halen op het station. Bij inloopkliniek CareToGo kun je terecht voor eenvoudige klachten. Het zit al op Den Haag CS en wil flink groeien.

Goed geld verdienen met je huisdier? Het kan als ze Grumpy Cat heet.

Poldernieuws

We zijn er nog steeds niet vanaf: de woekerpolisaffaire. De Consumentenbond is ontevreden over de uitgedeelde compensatie en onderneemt actie tegen Nationale-Nederlanden, schrijft de Volkskrant.

We geven meer uit en er komen banen bij. Reden voor een feestje want de Nederlandse economie groeit weer op eigen kracht. Het Financieele Dagblad legt uit hoe dat zit.

Grote energiebedrijven zijn kwaad, schrijft Trouw: ze doen hun best om schonere energie te produceren, maar kunnen niet concurreren met kleine economiebedrijven. In de duurzaamheidsranglijst tenminste.

While you were sleeping…in the US

Amerikaanse spionnen zijn bang dat hun identiteit bekend wordt als vandaag een rapport over martelen wordt gepubliceerd. De CIA biedt aan te onderzoeken hoeveel gevaar ze lopen, meldt The Daily Beast.

Deutsche Bank heeft de Amerikaanse belastingplicht ontweken, schrijft Financial Times. Daar moeten ze een stevige boete voor betalen. Maar volgens Deutsche Bank is de kwestie al lang opgelost.

Amerikanen hoeven niet zo nodig meer naar McDonalds, schrijft The Wall Street Journal. De omzet van het bedrijf daalt en de directie geeft toe dat reorganisatie hard nodig is.

While you were sleeping…in Asia

Vietnamezen willen ook online kunnen winkelen. In ruil voor een aandeel in een Vietnamees technologiebedrijf bouwen drie Japanse bedrijven een webwinkel, meldt de Nikkei Asian Review.

Indonesië krijgt een industriepark waar internationale luchtvaartmaatschappijen voortaan hun Boeings en Airbussen kunnen laten nakijken. Dat schrijft The Jakarta Post.

De Chinese economie groeit in een lager tempo. Dat is geen ramp, maar je moet hem wel blijven stimuleren, vindt de China Daily. Chinese leiders komen bij elkaar om te bedenken hoe ze dat gaan doen.

NRC Q’s citaat van de dag

“What she’s achieved in such a short time is unimaginable and absolutely mind-blowing.” - Grumpy Cat-eigenaar Tabatha Bundesen

    • NRC Q