Vervolging topmannen Gazprom

Twee topmensen van het Russische gasconcern Gazprom staan komend voorjaar in Zwitserland terecht wegens het incasseren van miljoenen dollars smeergeld. Ze zouden het geld gekregen hebben in ruil voor opdrachten rond de aanleg van de gaspijpleiding Jamal-Europe, van Rusland naar Duitsland. Het geld werd witgewassen via een Cypriotische brievenbusfirma en rekeningen in Zwitserland.

Het Zwitserse Openbaar Ministerie (OM) legt de laatste hand aan de dagvaarding. Dat heeft het OM in Bern bevestigd tegenover deze krant. Het is voor het eerst dat in West-Europa strafrechtelijk actie wordt ondernomen tegen corruptie in de top van het door het Kremlin gestuurde gasconcern, het grootste ter wereld. Het gaat om de topmanagers Bogdan Boedzoeljak, tot 2008 lid van de raad van bestuur van Gazprom, en zijn plaatsvanger Aleksandr Sjajchoetdinov. Die laatste is nog steeds verantwoordelijk voor pijpleidingen en ondergrondse gasopslag. Boedzoeljak kreeg bij zijn terugtreden een decoratie van Vladimir Poetin. Hij is nu actief binnen het concern als een van de directeuren van de in Amsterdam gevestigde Gazprom-joint venture Blue Stream Pipeline Company BV. Dat is de exploitant van een andere gasleiding, die van Rusland, via de Zwarte Zee, naar Turkije loopt. Het gasconcern Gazprom staat al jaren in de kwade geur van corruptie die afgedekt zou worden door de machthebbers in het Kremlin. De liquiditeit van Gazprom is slecht, mede veroorzaakt door de slechte leiding van het concern. Gazprom reageerde afgelopen dagen niet op verzoeken om commentaar.

    • Joep Dohmen